State Highway 5 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 5
Begin Tirau
Einde Bay View
Lengte 247 km
Route

Tirau

Rotorua

Taupo

Bay View

De State Highway 5 is een state highway in Nieuw-Zeeland, gelegen op het Noordereiland. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Tirau via Rotorua en Taupo naar Bay View. De SH 5 is 247 kilometer lang.

Routebeschrijving

Waikato & Bay of Plenty

De SH 5 begint in Tirau op de State Highway 1. De weg begint in de regio Waikato, passeert een stuk door de regio Bay of Plenty en komt dan weer terug in de regio Waikato. Het eerste deel verloopt oostwaarts vanaf Tirau naar Rotorua, door een bebost en heuvelachtig gebied. Rotorua is de grootste stad op de route, en is gelegen aan het Lake Rotorua. De passage door Rotorua is met 2x2 rijstroken uitgevoerd.

Vanaf Rotorua loopt de SH 5 zuidwaarts naar Taupo, via een bocht naar het oosten. De weg verloopt door glooiend tot heuvelachtig gebied, met een afwisseling van open land en bebossing. Er liggen hier weinig plaatsen op de route. Langs Taupo is de SH 5 weer een stukje met de SH 1 dubbelgenummerd. Vanaf Taupo voert de weg dan zuidoostwaarts, eerst door vlak gebied, later door lage beboste bergen.

Hawke's Bay

Het laatste deel van de SH 5 voert door de regio Hawke's Bay. Dit begint met de passage door een bebost gebergte, met toppen tot circa 1.000 meter. Zuidelijker komt men in een gebied met lagere heuvels, met nog relatief veel bebossing. Er liggen in Hawke's Bay geen plaatsen van enige omvang op de route. De weg eindigt ten noorden van Bay View op de SH 2, aan de kust.

Geschiedenis

De SH 5 is vooral van belang als regionale verbinding, het noordelijk deel is vooral ter ontsluiting van de stat Rotorua, het zuidelijk deel maakt de regio Napier/Hastings bereikbaar vanaf het noorden. Desondanks is de SH 5 nergens hoogwaardig uitgebouwd, met alleen een kort stukje 2x2 in Rotorua.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.500 voertuigen tussen Tirau en Rotorua, stijgend naar 20.000 tot 24.000 voertuigen door de stad Rotorua. Dit daalt weer naar 4.500 voertuigen tussen Rotorua en Taupo. Van Taupo tot Bay View rijden 2.700 tot 3.700 voertuigen per dag.

Referenties


State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island