State Highway 6 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 6
Begin Blenheim
Einde Invercargill
Lengte 1.162 km
Route

Blenheim

Havelock

Nelson

Westport

Greymouth

Haast

Albert Town

Cromwell

Frankton

Kingston

Lumsden

Winton

Invercargill

De State Highway 6 is een state highway in Nieuw-Zeeland, gelegen op het Zuidereiland. De weg vormt een noord-zuidroute, grotendeels langs de westkust, van Blenheim via Nelson naar Invercargill. De SH 6 is 1.162 kilometer lang.

Routebeschrijving

Marlborough

De SH 6 begint in Blenheim op de SH 1 en verloopt eerst westwaarts door vlak terrein naar Renwick. De SH 6 slaat hier naar het noorden af en voert door bergen van zo'n 1.000 meter hoogte naar Havelock, een kustplaatsje aan een fjord. Vanaf hier volgt de SH 6 een dal naar het westen, en vervolgens weer naar het noorden, om over een circa 240 meter hoge bergpas te lopen.

Nelson

De weg verloopt daarna zuidwestwaarts en volgt de Tasman Bay. Men bereikt dan Nelson, de grootste stad in dit gebied. Door Nelson telt de SH 6 deels 2x2 rijstroken en loopt langs de Waimea Inlet. Daarna voert de weg verder zuidwestwaarts, dieper landinwaarts. In het zuidwesten van de regio Nelson worden de bergen hoger, met toppen tot zo'n 1.800 meter. De SH 6 stijgt hier naar maximaal 600 meter, maar is niet bijzonder steil of bochtig.

West Coast

De SH 6 verloopt dan door de langgerekte regio West Coast, langs de westkust van het Zuidereiland. Dit is een afgelegen en dunbevolkt gebied. Er liggen nauwelijks plaatsen groter dan een klein dorp op de route, de enige grotere plaats is Greymouth De SH 6 loopt evenwijdig aan de Nieuw-Zeelandse Alpen, met besneeuwde toppen tot ruim 3.000 meter naar het zuidoosten. De SH 6 loopt slechts op twee plekken dicht langs de westkust, namelijk ten zuiden van Greymouth, en rond Haast. De SH 6 is in deze regio de enige doorgaande weg, vanwege de Alpen zijn er geen wegen naar het oosten.

Vanaf Haast draait de weg landinwaarts en volgt het dal van de Haast River. Dit is wellicht het spectaculairste deel van de weg. De weg stijgt zelf nauwelijks, maar wordt omringd door hoge besneeuwde bergen. Er liggen toppen tot circa 2.500 meter in de directe omgeving.

Otago

De SH 6 in de regio Otago.

Men komt dan in de regio Otago. De SH 6 loopt hier aan de luwzijde van de Alpen, en voert door een stuk droger gebied. De SH 6 voert hier langs twee grote meren, waarbij de weg door een ander soort bergen komt, die nog steeds vrij hoog zijn, maar meer afgeplat. Vanaf Cromwell tot Queenstown voert de weg langs The Remarkables, een 2.300 meter hoog bergketen. De SH 6 kent de bergen aan de oostkant en het Lake Wakatipu aan de westkant. De weg zelf kent weinig hoogteverschillen.

Southland

Men komt daarna in de regio Southland, waarbij het landschap vlak wordt en minder droog. Dichter bij Invercargill wordt het landschap polderachtig, met vlakke vierkante weilanden. Via Lumsden en Winton voert de SH 6 zuidwaarts naar eindpunt Invercargill, de zuidelijkste grotere plaats van Nieuw-Zeeland. Hier eindigt de SH 6 weer op de SH 1.

State Highway 6A

De SH 6 heeft één spur, de 7 kilometer lange State Highway 6A, die een aftakking vormt van Frankston naar Queenstown in Otago. Dit is een toeristenweg.

Geschiedenis

De SH 6 met zicht op het Lake Hawea ten noorden van Wanaka.

De SH 6 is cruciaal in de ontsluiting van het westen van het Zuidereiland, met name in de regio West Coast is het de enige doorgaande weg. De SH 6 is nergens hoogwaardig uitgebouwd, maar is wel van belang van de ontsluiting van Nelson, de grootste stad die van de SH 6 afhankelijk is. De weg is weinig hoogwaardig uitgebouwd, met alleen wat stukken 2x2 in Nelson en Invercargill.

In 1926 opende de brug bij Kawarau Falls in Frankton voor het verkeer. Deze zal vervangen worden.[1]

De SH 6 is belangrijk voor het toerisme in Nieuw-Zeeland, als enige weg door de Nieuw-Zeelandse Alpen. De weg verloopt hier over de Haast Pass, een 564 meter hoge bergpas en de zuidelijkste van de drie bergpassen over de Alpen. De route over Haast Pass is op 6 november 1965 opengesteld als verbeterde gravelweg weg.[2] Pas sinds 1995 is deze route doorgaand geasfalteerd.

Haast Bridge

De Haast Bridge, ook wel bekend als de Gates of Haast Bridge is de langste enkelbaans brug van Nieuw-Zeeland. De brug is zo smal dat er maar één voertuig tegelijk overheen kan. Er waren plannen voor een bredere brug die bestand moet zijn tegen aardverschuivingen, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet haalbaar is. Het plan is in 2014 geschrapt. De Highway 6 is regelmatig afgesloten vanwege aardverschuivingen. Het probleem is dat de dichtstbijzijnde alternatieve route 930 kilometer langer is.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 12.000 voertuigen in Blenheim en 6.500 voertuigen tot Renwick. De weg telt 2.500 tot 3.500 voertuigen tot Nelson en 20.000 voertuigen in Nelson. Dit daalt naar minder dan 1.000 voertuigen tussen Nelson en Greymouth. In Greymouth rijden maximaal 8.800 voertuigen. Langs de westkust van het Zuidereiland rijden veelal tussen 500 en 1.000 voertuigen, het rustigste deel is de route over Haast Pass. De route tot Frankton telt 3.500 tot 3.900 voertuigen langs de verschillende toeristengebieden van de regio Otago, piekend op 16.000 voertuigen in Frankton. Dit daalt weer naar 3.000 voertuigen langs The Remarkables en 1.200 voertuigen tot Lumsden. Dit stijgt naar 2.400 voertuigen tot Winton en 4.500 voertuigen tot Invercargill, piekend op 16.000 voertuigen in Invercargill zelf.

Referenties

State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island