State Highway 8 (Nieuw-Zeeland)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 8
Begin Washdyke
Einde Clarksville
Lengte 457 km
Route

Washdyke

Pleasant Point

Fairlie

Twizel

Cromwell

Alexandra

Roxburgh

Lawrence

Milton

De State Highway 8 is een state highway in Nieuw-Zeeland. De weg vormt een boog door het oosten van het Zuidereiland, vanaf Washdyke tot aan Clarksville. De SH 8 is 457 kilometer lang.

Routebeschrijving

Lindis Pass.

Canterbury

De SH 8 begint in Washdyke op de State Highway 1, aan de kust, net ten noorden van de stad Timaru. De weg verloopt via slingers noordwestwaarts door de regio Canterbury, eerst door vlakke polders, later door heuvels die overgaan in bergketens met toppen van meer dan 2.000 meter. Het landschap wordt naar het westen toe droger, bijna woestijnachtig. De SH 8 loopt langs het Lake Tekapo en buigt dan naar het zuidwesten af. Daarna loopt de weg langs het Lake Pukaki. Naar het noordwesten liggen besneeuwde bergen met toppen van ruim 3.000 meter. Na Twizel volgt de grens met de regio Otago.

Otago

De SH 8 verloopt in Otago eerst een eind zuidwestwaarts door het droge binnenland van de regio Otago. De weg passeert daarbij over de 971 meter hoge Lindis Pass. Het gebied wordt gekenmerkt door plateau's en bergruggen tot maximaal zo'n 2.000 meter. Er zijn ook enkele ondiepe valleien. De weg loopt langs het Lake Dunstan en langs het stadje Cromwell, de grootste plaats op de route in Otago. De weg buigt dan geleidelijk naar het zuidoosten af, waarna het gebied vlakker en groener wordt. De weg volgt eerst de Clutha River, later door agrarisch gebied. De weg mondt bij Milton weer op de State Highway 1 uit, ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Dunedin.

State Highway 8A

De State Highway 8A is een spur van 23 kilometer die de State Highway 6 met de SH 8 verbindt in de regio Otago, ten noorden van Cromwell.

State Highway 8B

De State Highway 8B is iets meer dan 2 kilometer lang en vormt ook een schakel tussen de SH 6 en SH 8, maar dan door het stadje Cromwell.

Geschiedenis

De SH 8 is van oudsher geen belangrijke doorgaande weg, maar is wel één van de belangrijkste wegen voor het toerisme, omdat het de enige doorgaande weg dicht langs de oostkant van de Nieuw-Zeelandse Alpen is. De Lindis Pass is de op één na hoogste bergpas van Nieuw-Zeeland, en de hoogste van het Zuidereiland, maar wordt niet als één van de Alpenpassen beschouwd omdat hij niet het hoofdketen doorkruist.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.800 voertuigen bij Washdyke, wat daalt naar 1.300 voertuigen bij Fairlie. Door Fairlie reden 2.400 voertuigen en 2.000 voertuigen langs Pukaki. Dit daalt naar 1.500 voertuigen bij Tarras, om dan te stijgen naar maximaal 8.200 voertuigen in Alexandra, het drukste punt van de weg. De route verder naar Clarksville telt 1.500 tot 2.000 voertuigen.

Referenties


State Highways in Nieuw-Zeeland

National


North Island


South Island