State Road and Tollway Authority

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De State Road and Tollway Authority (SRTA) is het agentschap dat verantwoordelijk is voor tolwegen in de Amerikaanse staat Georgia.

Overzicht

De State Road and Tollway Authority is verantwoordelijk voor de tolheffing op de express lanes in de regio Atlanta, die bestaan op I-75 ten noorden en zuiden van de stad, evenals I-85 ten noordoosten van de stad. Er zijn geen algemene tolwegen in Georgia, maar in het verleden was er wel de State Route 400 in het noorden van Atlanta die tot 2013 een tolweg was.

De tolstroken hebben een variabel karakter. Op I-75 ten zuiden van Atlanta is sprake van een tol-wisselbaan, op I-75 ten noorden van Atlanta ligt een vrijliggende tolbaan en op I-85 ten noordoosten van Atlanta betreft het reguliere rijstroken aan de linkerzijde die als tolstroken functioneren.

Er zijn meer tolstroken gepland in de regio Atlanta. De bouw van algemene tolwegen wordt niet voorzien.

Geschiedenis

De historie van de State Road and Tollway Authority ging terug tot 1953, maar de federale financiering die beschikbaar kwam met de bouw van de Interstate Highways vanaf 1956 zorgde ervoor dat er lange tijd geen tolwegen werden aangelegd in Georgia. Wel waren er een klein aantal lokale tolwegen, zoals de oorspronkelijke Sidney Lanier Bridge bij Brunswick en de F.J. Torras Causeway, ook bij Brunswick. Dit zijn tegenwoordig geen tolbruggen meer.[1]

De enige algemene tolweg die in Georgia is aangelegd was de State Route 400 in het noorden van Atlanta. Deze tolweg betreft het deel tussen I-285 en I-85 in het noorden van Atlanta en opende op 1 augustus 1993 voor het verkeer.

Na het freeing the freeways programma van de jaren '80 en '90 bleef Atlanta snel groeien. Om het verkeersaanbod te managen zijn HOV lanes omgevormd tot tolstroken, de express lanes. Dit gebeurde het eerst op I-85 ten noordoosten van Atlanta, waar in 2011 de eerste tolstroken in gebruik werden genomen. Op dat moment werd de Cruise Card omgevormd tot de Peach Pass. Vervolgens werden kort na elkaar meerdere tolstroken in gebruik genomen, in 2017 opende een 20 kilometer lange tol-wisselbaan op I-75 ten zuiden van Atlanta en in 2018 opende de Northwest Corridor, bestaande uit een tolweg naast I-75 en tolstroken op I-575 ten noordwesten van Atlanta. Hiermee werd in korte tijd tolheffing gebruikelijker in de regio Atlanta, alhoewel de State Route 400 in 2013 weer tolvrij werd.

Tolheffing

Alle tolwegen in Georgia maken gebruik van volledig elektronische tolheffing, middels de Peach Pass. De Peach Pass wordt ook buiten Georgia breed geaccepteerd, waaronder overal in Florida en in alle staten die onderdeel uitmaken van E-ZPass.

Statistieken

In 2022 werden 25,83 miljoen trips op de tolstroken van Georgia gemaakt. In dat jaar bedroegen de tolinkomsten $ 52,6 miljoen.

Zie ook

Referenties