State Route 10 in Alaska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alaska 10 shield.svg
SR-10 AK map.png
SR-10
Begin Cordova
Einde Copper Center
Lengte 50 + 34 mi
Lengte 80 + 54 km
Route

Centrum.svg Cordova

Centrum.svg Million Dollar Bridge


Centrum.svg Chitina

Centrum.svg Copper Center Alaska 4 shield.svg

De State Route 10 is een state route in de Amerikaanse staat Alaska. De weg bestaat uit twee delen, de Copper River Highway bij Cordova en de Edgerton Highway van Chitina naar Copper Center. De gecombineerde lengte is 134 kilometer.

Routebeschrijving

Copper River Highway

De Copper River Highway begint aan de zuidkust van Alaska in het havenstadje Cordova. De weg verloopt oostwaarts langs de kust. De route is uitermate spectaculair, gletsjers reiken bijna tot de weg en de weg kruist de rivieren die uit smeltwater bestaan. De weg is relatief vlak en kent een aantal bruggen. De weg buigt geleidelijk naar het noorden en eindigt bij de Million Dollar Bridge. De weg is alleen bij Cordova geasfalteerd.

Edgerton Highway

De Edgerton Highway begint hemelsbreed 100 kilometer noordelijker in Chitina en verbindt dat dorp met het wegennet van Alaska. De weg loopt noordwestwaarts langs de Chitina River tot aan de State Route 4 ten zuiden van Copper Center. De weg is geasfalteerd.

Geschiedenis

Er is niet veel bekend over de geschiedenis van de Route 10. In 1910 opende de Million Dollar Bridge. Dit was oorspronkelijk een spoorbrug, maar werd in 1958 omgebouwd tot een verkeersbrug. Tijdens de grote aardbeving van 1964 raakte de in aanleg zijnde Copper River Highway beschadigd.

Toekomst

Er wordt wel eens met het idee gespeeld om de beide delen van de Route 10 met elkaar te verbinden, zodat Cordova ook over de weg bereikbaar wordt.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 4.200 voertuigen in Cordova, daarbuiten rijden minder dan 100 voertuigen over de Copper Highway. Tussen 150 en 500 voertuigen rijden over de Edgerton Highway.

Referenties


Hoofdwegen in Alaska

Alaska 1 shield.svgAlaska 2 shield.svgAlaska 3 shield.svgAlaska 4 shield.svgAlaska 5 shield.svgAlaska 6 shield.svgAlaska 7 shield.svgAlaska 8 shield.svgAlaska 9 shield.svgAlaska 10 shield.svgAlaska 11 shield.svgAlaska 98 shield.svg