State Route 10 in Georgia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Georgia 10.svg
SR-10 GA map.png
SR-10
Begin Atlanta
Einde Augusta
Lengte 171 mi
Lengte 275 km
Route

Knooppuntsymbool.svg I-75.svg I-85.svg

Centrum.svg Atlanta

Centrum.svg Decatur

Afslagsymbool.svg I-285.svg

Centrum.svg Stone Mountain


freeway

Afslagsymbool.svg Ponce de Leon Avenue

Knooppuntsymbool.svg US 78.svg

Afslagsymbool.svg Hugh Howell Road

Afslagsymbool.svg Stone Mountain Lake

Afslagsymbool.svg Mountain Park


Centrum.svg Snellville

Centrum.svg Loganville

Centrum.svg Monroe

Centrum.svg Athens US 29.svg

Centrum.svg Crawford

Centrum.svg Lexington

Centrum.svg Washington US 378.svg

Afslagsymbool.svg I-20.svg

Centrum.svg Thomson

Centrum.svg Dearing

Centrum.svg Harlem

Afslagsymbool.svg I-520.svg

Centrum.svg Augusta US 1.svgUS 25.svg

South Carolina state line

De State Route 10 is een state route in de Amerikaanse staat Georgia. De weg vormt een oost-westroute vanaf Atlanta tot de grens met South Carolina in Augusta. De weg is op diverse punten met andere US Highways dubbelgenummerd. Een aantal trajecten zijn een freeway. De State Route 10 is 275 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 10 begint bij Downtown Atlanta op de Interstate 75 en vormt in eerste instantie de Freedom Parkway. Daarna voert de weg als stadsweg, grotendeels enkelbaans, door de oostelijke voorsteden, waarvan Decatur het belangrijkste is. Men kruist dan de Interstate 285, die de ringweg van Atlanta vormt. Langs de Stone Mountain is de State Route 10 een korte freeway met 3 tot 4 rijstroken per richting. Daarna verloopt de weg weer als stadsweg door de voorsteden Snellville en Loganville, waarna men het stedelijk gebied van de regio Atlanta verlaat.

Vlak daarna komt men langs het stadje Monroe, waar een noordelijke bypass ligt, die een korte freeway is met 2x2 rijstroken. De State Route 10 is verder een divided highway met 2x2 rijstroken tot aan het universiteitsstadje Athens, waar de State Route 10 over de zuidelijke ringweg loopt, die een freeway is. Oostelijker voert de State Route 10 door dunbevolkt en bebost gebied, met slechts wat dorpjes. De weg buigt naar het zuiden af en kruist bij Thomson de Interstate 20. Daarna verloopt de weg parallel aan de I-20 oostwaarts naar de grensstad Augusta, waarna de grens met South Carolina volgt.

Geschiedenis

De State Route 10 is van oudsher een belangrijke verbinding tussen Atlanta en Athens, en in veel mindere mate Augusta. De route is echter in de jaren '60 al vervangen door alternatieve freeways, de I-20 van Atlanta naar Augusta en de I-85 van Atlanta naar Athens.

Het deel in Atlanta was oorspronkelijk gepland als de I-485, die een oost-westroute door de oostelijke voorsteden van Atlanta moest vormen. De Freedom Parkway en het knooppunt met de Downtown Connector is hiervan een overblijfsel uit de jaren '70. Later is wel de Stone Mountain Freeway aangelegd ten oosten van Atlanta, die in 1994 werd opengesteld. De snelweg rond Monroe is wat ouder en vermoedelijk in de jaren '80 aangelegd.

Alhoewel de State Route 10 een directe verbinding tussen Atlanta en Athens is, gebruikt het meeste verkeer tegenwoordig de noordelijkere route via de I-85 en US 29.

Verkeersintensiteiten

Referenties


Freeways in Atlanta

Interstate 20Interstate 75Interstate 85Interstate 285Interstate 575Interstate 675Interstate 985

US 19 Turner McDonald ParkwayUS 78Georgia 10.svgGeorgia 13.svgSR-141 Peachtree Industrial BoulevardSR-154 Lakewood FreewaySR-316SR-400


Ronald Reagan ParkwayCanton Road ConnectorSugarloaf Parkway