State Route 10 in Georgia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-10
Begin Atlanta
Einde Augusta
Lengte 171 mi
Lengte 275 km
Route

Atlanta

Decatur

Stone Mountain


freeway

Ponce de Leon Avenue

Hugh Howell Road

Stone Mountain Lake

Mountain Park


Snellville

Loganville

Monroe

Athens

Crawford

Lexington

Washington

Thomson

Dearing

Harlem

Augusta

South Carolina state line

De State Route 10 is een state route in de Amerikaanse staat Georgia. De weg vormt een oost-westroute vanaf Atlanta tot de grens met South Carolina in Augusta. De weg is op diverse punten met andere US Highways dubbelgenummerd. Een aantal trajecten zijn een freeway. De State Route 10 is 275 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 10 begint bij Downtown Atlanta op de Interstate 75 en vormt in eerste instantie de Freedom Parkway. Daarna voert de weg als stadsweg, grotendeels enkelbaans, door de oostelijke voorsteden, waarvan Decatur het belangrijkste is. Men kruist dan de Interstate 285, die de ringweg van Atlanta vormt. Langs de Stone Mountain is de State Route 10 een korte freeway met 3 tot 4 rijstroken per richting. Daarna verloopt de weg weer als stadsweg door de voorsteden Snellville en Loganville, waarna men het stedelijk gebied van de regio Atlanta verlaat.

Vlak daarna komt men langs het stadje Monroe, waar een noordelijke bypass ligt, die een korte freeway is met 2x2 rijstroken. De State Route 10 is verder een divided highway met 2x2 rijstroken tot aan het universiteitsstadje Athens, waar de State Route 10 over de zuidelijke ringweg loopt, die een freeway is. Oostelijker voert de State Route 10 door dunbevolkt en bebost gebied, met slechts wat dorpjes. De weg buigt naar het zuiden af en kruist bij Thomson de Interstate 20. Daarna verloopt de weg parallel aan I-20 oostwaarts naar de grensstad Augusta, waarna de grens met South Carolina volgt.

Geschiedenis

De State Route 10 is van oudsher een belangrijke verbinding tussen Atlanta en Athens, en in veel mindere mate Augusta. De route is echter in de jaren '60 al vervangen door alternatieve freeways, I-20 van Atlanta naar Augusta en I-85 van Atlanta naar Athens.

Het deel in Atlanta was oorspronkelijk gepland als I-485, die een oost-westroute door de oostelijke voorsteden van Atlanta moest vormen. De Freedom Parkway en het knooppunt met de Downtown Connector is hiervan een overblijfsel uit de jaren '70. Later is wel de Stone Mountain Freeway aangelegd ten oosten van Atlanta, die in 1994 werd opengesteld. De autosnelweg rond Monroe is wat ouder en vermoedelijk in de jaren '80 aangelegd.

Alhoewel de State Route 10 een directe verbinding tussen Atlanta en Athens is, gebruikt het meeste verkeer tegenwoordig de noordelijkere route via I-85 en de US 29.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 27.000 voertuigen over de Freedom Parkway in Atlanta. Het snelwegtraject langs de Stone Mountain telt 40.000 voertuigen per dag ten westen van US 78 en 101.000 voertuigen op de dubbelnummering met de US 78. De noordwestelijke ringweg van Athens, tussen US 78 en US 129 telt tussen 32.000 en 44.000 voertuigen per dag.

Referenties


Freeways in Atlanta

Interstate 20Interstate 75Interstate 85Interstate 285Interstate 575Interstate 675Interstate 985

US 19 Turner McDonald ParkwayUS 78SR-141 Peachtree Industrial BoulevardSR-154 Lakewood FreewaySR-316SR-400


Ronald Reagan ParkwayCanton Road ConnectorSugarloaf Parkway