State Route 10 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-10
Begin Fremont Junction
Einde Price
Lengte 69 mi
Lengte 111 km
Route

Emery

Ferron

Clawson

Castle Dale

Huntington

Price

De State Route 10 (SR-10) is een state route in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van de staat, vanaf I-70 bij Fremont Junction tot de US 191 in Price. De State Route 10 is 111 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 10 begint op de locatie Fremont Junction op een aansluiting met de Interstate 70. De route is gelegen aan de voet van het Wasatch Plateau, vanwaar rivieren oostwaarts stromen waar kleine agrarische gemeenschappen zijn gelegen. Alhoewel de State Route 10 door dunbevolkt gebied voert, is het niet volledig ontvolkt, er liggen diverse kleine dorpen op de route. De weg verloopt tussen 1.700 en 2.000 meter boven zeeniveau, maar gaat niet over duidelijke bergpassen. Er zijn weinig doorgaande zijwegen over het Wasatch Plateau. Naar het oosten ligt onbewoond woestijngebied. Eindpunt Price is tevens de grootste plaats op de route, de State Route 10 eindigt hier op de US 191.

Geschiedenis

Het zuidelijk deel van de latere State Route 10 was vanaf 1831 onderdeel van de noordelijke route van de Old Spanish Trail, een historische handelsroute van Santa Fe, New Mexico naar Los Angeles, California. Deze noordelijke route werd gebruikt om de Grand Canyon en andere lastig passeerbare delen van de Colorado River te bypassen. Deze route had vanwege de rivieren vanuit het Wasatch Plateau mogelijkheden om water bij te vullen en was daardoor meer interessant dan een directe route door de woestijn van Green River naar Salina (die de hedendaagse I-70 volgt).

In 1910-1912 werd de route vanaf Salina tot Price onderdeel van het state highway netwerk van de staat Utah. In de jaren 1920 werd de weg als de State Route 10 genummerd. In 1962 werd het zuidwestelijk deel geschrapt omdat het traject van Salina tot Fremont Junction samenviel met I-70.

De weg is voornamelijk in de jaren 1930 als verharde weg aangelegd, het zuidelijk deel tussen Emery en Fremont Junction is kort na 1940 verhard. Indertijd waren er slechts enkele verharde wegen in het zuidoosten van Utah.

Aan de voet van het Wasatch Plateau zijn een aantal kolenmijnen. In 1978 werd de Hunter Power Plant in gebruik genomen, een kolencentrale. Indertijd is vermoedelijk ook een ongelijkvloerse aansluiting van de State Route 57 op de State Route 10 aangelegd ten zuiden van Castle Dale.

Verkeersintensiteiten

De verkeersintensiteiten lopen geleidelijk van zuid naar noord op, van 4.000 voertuigen na I-70 tot circa 10.000 voor Price.[1]

Referenties

  1. Traffic Statistics | UDOT
State routes in Utah



In vet state routes die langer dan 50 kilometer zijn.