State Route 111 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-111
Begin Calexico
Einde White Water
Lengte 130 mi
Lengte 209 km
Route

Calexico

Cole Road

→ San Diego / Yuma

Brawley

Calipatria

Niland

Mecca

Thermal

Coachella

Indio

Palm Desert

Cathedral City

Palm Springs

→ Los Angeles

De State Route 111 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg is gelegen in Southern California, en vormt een noord-zuidroute door de Coachella Valley, vanaf de grens met Mexico in Calexico tot de Interstate 10 bij White Water. De weg staat ook wel bekend als de Imperial Valley Pioneers Expressway maar is geen echte freeway. State Route 111 is 209 kilometer lang.

Routebeschrijving

State Route 111 begint in Calexico op de grens met Mexico. Aan Mexicaanse zijde gaat de carretera federal 5 verder door Mexicali. De weg verloopt noordwaarts door de Imperial Valley, een geïrrigeerd agrarisch gebied dat onder zeeniveau ligt. De State Route 111 is een 2x2 divided highway, maar er zijn tot Brawley maar 3 ongelijkvloerse aansluitingen, inclusief een klaverblad met de Interstate 8.

Noordelijk van Brawley is State Route 111 enkelbaans en loopt langs de oostkant van de Salton Sea. Vrij abrupt gaat het groene landbouwgebied hier over in een gortdroge woestijn. Men bereikt daarna de Coachella Valley, een verstedelijkt gebied met circa 350.000 inwoners. De State Route 111 vormt er de lokale weg tussen de diverse steden, zoals Indio, Palm Desert en Palm Springs. De Interstate 10 verwerkt het doorgaande verkeer van Phoenix naar Los Angeles en loopt er parallel aan. Bij White Water mondt State Route 111 dan uit op de I-10.

Geschiedenis

State Route 111 was van oorsprong één van de hoofdroutes door de Imperial Valley en de Coachella Valley. State Route 111 loopt langs de oostkant van de Salton Sea, een meer met een hoog zoutgehalte. De State Route 86 in California vormt de westelijke route langs de Salton Sea en verwerkt tussen Brawley en Coachella het doorgaande verkeer, zodat de State Route 111 tussen deze punten secundair in karakter is.

De 2x2 divided highway tussen Calexico en Brawley is circa 2002-2004 aangelegd. Vanwege de hoge bevolkingsgroei in de Coachella Valley is bijna het hele deel van de State Route 111 hier stedelijk in karakter geworden.

Zo'n 8 kilometer ten noordwesten van Niland ontstond in 1953 een natuurlijke geiser langs de weg, die zich langzaam naar de weg toe verplaatste. In 2019 is de State Route 111 daarom verlegd.[1]

Referenties

State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.