State Route 123 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
California 123.svg
SR-123 CA map.png
SR-123
Begin Oakland
Einde Richmond
Lengte 7 mi
Lengte 12 km
Route

Afslagsymbool.svg I-580.svg

Centrum.svg Oakland

Centrum.svg Emeryville

Centrum.svg Berkeley California 13.svg

Centrum.svg Albany

Centrum.svg El Cerrito

Centrum.svg Richmond

Afslagsymbool.svg I-80.svg

De State Route 123 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een noord-zuidroute door het San Francisco Bay Area, vanaf Oakland tot Richmond en is 12 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 123 vormt een noord-zuidroute door de suburbs van de East Bay, vanaf de Interstate 580 in Oakland tot de Interstate 80 in Richmond. De weg is een urban arterial met 2x2 rijstroken en verkeerslichten. De I-80 loopt parallel aan de State Route 123, die daardoor alleen een lokaal belang heeft voor de suburbs waar het doorheen loopt.

Geschiedenis

De weg verloopt over San Pablo Avenue, die één van de oudste wegen in de regio East Bay is, en voor de grote suburbanisatie de primaire route vanaf Oakland naar het noorden was. De weg was vanaf de jaren '20 van de 20e eeuw een onderdeel van de historische Lincoln Highway, een transcontinentale route. Later werd dit de US 40. In de jaren '30 van de 20e eeuw werd de US 40 verplaatst naar de nieuwe weg langs de kust, die aansloot op de San Francisco - Oakland Bay Bridge. Later werd dit de Interstate 80. De weg was tot 1964 als een Business Route van de US 40 genummerd. Sindsdien is de weg als de State Route 123 genummerd.

Verkeersintensiteiten

De weg kent een vrij uniform verkeersbeeld met 19.000 tot 22.000 voertuigen per dag. De weg is daarmee niet zo overbelast als de parallelle I-80, maar heeft ook weinig restcapaciteit door de krappe kruispunten.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.