State Route 12 in North Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-12
Begin Sea Level
Einde Corolla
Lengte 148 mi
Lengte 238 km
Route

Sea Level

Cedar Island

Cedar Island - Ocracoke

Ocracoke

Hatteras Inlet

Cape Hatteras - Ocracoke

Hatteras

Buxton

Avon

Salvo

Rodanthe

Marc Basnight Bridge

Nags Head

Kill Devil Hills

Kitty Hawk

Southern Shores

Duck

Corolla

De State Route 12 is een state route in de Amerikaanse staat North Carolina. De weg verloopt over de zogenaamde Outer Banks, de langwerpige eilanden in de Atlantische Oceaan. De weg verloopt vanaf Sea Level naar Corolla en vereist enkele veerdiensten. De belangrijkste plaatsen zijn Hatteras en Nags Head. De weg is 238 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 12 op Cape Hatteras.

De State Route 12 begint bij Sea Level op de US 70 en verloopt noordoostwaarts naar het plaatsje Cedar Island, waar de eerste veerdienst volgt. Deze veerdienst gaat over een beschut deel van het Pamlico Sound, en kruist alleen een korte inlet. Dit is een vrij lange veerdienst van ruim 30 kilometer. Men bereikt dan Ocracoke Island, waar de State Route 12 zo'n 22 kilometer overheen loopt. Aan het andere eind van Ocracoke Island is een tweede veerdienst naar Hatteras. Deze is korter.

De weg verloopt dan over Hatteras Island, via het beroemde Cape Hatteras, het meest zuidoostelijke deel van de Amerikaanse oostkust. De weg draait hierna naar het noorden en verloopt bijna 70 kilometer noordwaarts over Hatteras Island, op veel plekken direct langs het strand. Via de Marc Basnight Bridge kruist men de Oregon Inlet. Hierna wordt de omgeving wat meer verstedelijkt, met een aaneenschakeling van vakantieparken en dorpen langs zee. De belangrijkste hiervan is Nags Head, waar ook een aansluiting is op de US 64.

Tussen Nags Head en Kitty Hawk loopt de State Route 12 parallel aan de US 158. De US 158 is de doorgaande route met 2x2 rijstroken, State Route 12 loopt langs het strand en is tweestrooks. Na Kitty Hawk loopt de State Route 12 nog ruim 30 kilometer verder noordwaarts tot Corolla en eindigt daar op het strand. Vanaf dit punt is er geen mogelijkheid om over verharde wegen verder noordwaarts te rijden.

Geschiedenis

De State Route 12 is grotendeels de enige ontsluiting van de Outer Banks, met name het geïsoleerde Hatteras Island. De weg is vooral van belang voor het toerisme, er is geen doorgaand verkeer en ook nauwelijks industrie op de Outer Banks. In 1953 ging de veerdienst over de Hatteras Inlet in gebruik, gevolgd door een veerdienst tussen Cedar Island en Ocracoke in 1961. De veerdienst over Hatteras Inlet is gratis, de veerdienst tussen Cedar Island en Ocracoke niet, en duurt ruim 2 uur en 20 minuten.[1] In 1963 opende de Bonner Bridge over de Oregon Inlet tussen Bodie Island en Pea Island. Dit is vooralsnog de enige brugverbinding over de inlets tussen de Atlantische Oceaan en het Pamlico Sound. De Bonner Bridge is in 2019 vervangen en hernoemd naar de Marc Basnight Bridge.

State Route 12 heeft een lange geschiedenis van onderbrekingen door de impact van orkanen. Op diverse plekken werden door orkanen nieuwe inlets geslagen over de eilanden en werd de State Route 12 onderbroken en vervolgens weer gerepareerd. In 2022 is een gevoelig deel van de State Route 12 vervangen door de Rodanthe Bridge.

De State Route 12 is één van de belangrijkste toeristenroutes van de oostkust van de Verenigde Staten.[2]

Referenties