State Route 130 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-130
Begin San Jose
Einde Mount Hamilton
Lengte 23 mi
Lengte 36 km
Route

San Jose

East Foothills

Mount Hamilton

De State Route 130 is een state route in de Amerikaanse staat California, gelegen in het San Francisco Bay Area. De weg verbindt San Jose met diverse astronomische waarneemposten op Mount Hamilton ten oosten van de stad. De State Route 130 is 36 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in de grote stad San Jose op een aansluiting met de US 101. De weg volgt Alum Rock Avenue in San Jose, een vijfstrooks weg met center turn lane. Na 2 kilometer volgt een aansluiting op de Interstate 680. Direct nadat men de rand van San Jose bereikt stijgt de weg het Diablo Range in, een langgerekt gebergte in het binnenland van westelijk California. De weg naar Mount Hamilton is nogal bochtig, de weg stijgt naar ruim 1.200 meter hoogte.

Mount Hamilton - Patterson

De State Route 130 eindigt op Mount Hamilton, maar de weg loopt verder oostwaarts door het Diablo Range tot de Interstate 5 bij Patterson. Dit is echter niet in het beheer van de staat California en wordt daarom niet als onderdeel van de State Route 130 beschouwd, alhoewel hij op kaarten wel vaak zo aangegeven wordt.

Geschiedenis

Op de top van Mount Hamilton is een astronomisch waarneemstation gebouwd, Lick Observatory. Dit was het eerste permanent bemande observatorium ter wereld en is tussen 1876 en 1887 gebouwd door James Lick. Er werd in 1876 ook een weg naar de top aangelegd door Santa Clara County. De huidige State Route 130 is over deze bochtige weg aangelegd. Deze weg heeft 365 bochten naar de top van Mount Hamilton en is berucht vanwege wagenziekte. Lick Observatory is bekend vanwege de ontdekking van diverse hemellichamen, zoals manen van Jupiter, een asteroïde en diverse planeten buiten ons zonnestelsel.

Freeway

Een traditioneel knelpunt is de bereikbaarheid van San Jose vanaf de San Joaquin Valley en indirect ook vanuit Los Angeles. De US 101 verloopt westelijk, terwijl de Interstate 5 oostelijker loopt. Tussen beide wegen en naar de San Francisco Bay Area is maar één verbinding (de Interstate 580 die voor de regio San Jose te noordelijk uitkomt. Het is daarom voorgesteld om langs de route van de State Route 130 een freeway aan te leggen door het Diablo Range. Deze plannen zijn echter een stille dood gestorven.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 26.500 voertuigen in San Jose, dat buiten de stad snel daalt tot minder dan 1.000 voertuigen per dag. Ongeveer 200 voertuigen per dag rijden tot de top van Mount Hamilton.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.