State Route 132 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-132
Begin Tracy
Einde Coulterville
Lengte 76 mi
Lengte 122 km
Route

→ Oakland

Chrisman Road

Bird Road

→ Los Angeles / Sacramento


Vernalis


North Dakota Avenue

→ Merced


Modesto

Empire

Waterford

La Grange

Coulterville

De State Route 132 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een oost-westroute door de San Joaquin Valley, vanaf Tracy via Modesto tot Coulterville. Een 4 kilometer lang deel in Modesto is een freeway. De State Route 132 is 122 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ten zuiden van Tracy splitst de State Route 132 van de Interstate 580 af. Het korte stuk tot aan de Interstate 5 is een freeway met 2x2 rijstroken en twee tussenliggende aansluitingen. Oostelijk daarvan is de weg enkelbaans en voert door de agrarische San Joaquin Valley. Na ruim 25 kilometer bereikt men Modesto, de grootste stad op de route. Een klein stuk in het westen van Modesto is een freeway tot aan de State Route 99. De State Route 132 verloopt daarna door het centrum van Modesto en is een vijfstrooks weg met center turn lane. Oostelijk van Modesto voert de weg nog steeds door vlak gebied, maar vlak voor het einde van de weg bij Coulterville loopt de weg de uitlopers van de Sierra Nevada in.

Geschiedenis

De State Route 132 begon oorspronkelijk op de State Route 33 bij Vernalis, vanwaar verkeer vanuit Tracy en San Francisco kwam en naar Modesto reed. In 1966 is de weg tussen de I-580 en Vernalis aangelegd, deels direct met 2x2 rijstroken. Het klaverblad met de I-5 opende in 1971 voor het verkeer. Tussen de I-580 en I-5 ten zuiden van Tracy was om onduidelijke redenen een kort enkelbaans deel van 1 kilometer. Tevens was er een gelijkvloers kruispunt. In 2014 is dit deel verdubbeld en is een aansluitng met Bird Road aangelegd.

Freeway in Modesto

De oorspronkelijke westelijke invalsweg van Modesto was de tweestrooks Maze Boulevard. De stad Modesto raakte in trek voor mensen uit het San Francisco Bay Area omdat de huizenprijzen hier lager liggen, ondanks de enorme reisafstand en dat Modesto niet per autosnelweg richting de Bay Area verbonden was. Deze toegenomen verkeersstroom zorgde voor bereikbaarheidsproblemen op de oude route. In 2019 begonnen werkzaamheden om een nieuwe freeway aan te leggen, in eerste instantie een 4,5 kilometer lang deel tussen SR-99 en Dakota Avenue.[1] De autosnelweg is op 15 september 2022 geopend.[2][3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 13.000 voertuigen tussen de I-580 en I-5 ten zuiden van Tracy. Dit ligt veelal op 14.000 voertuigen tussen de I-5 en Modesto. Dit stijgt naar maximaal 22.000 voertuigen in Modesto, dalend naar minder dan 2.000 voertuigen ten oosten van Waterford. Tot Coulterville rijden 1.600 voertuigen.

Referenties

State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.