State Route 140 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-140
Begin Gustine
Einde Yosemite N.P.
Lengte 102 mi
Lengte 164 km
Route

Gustine

Stevinson

Merced

Planada

Mariposa

Incline

Yosemite Valley

De State Route 140 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een oost-westroute door de San Joaquin Valley en de Sierra Nevada, vanaf de Interstate 5 bij Gustine tot in het Yosemite National Park. De grootste plaats op de route is Merced. De State Route 140 is 164 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 140 begint aan de westzijde van de San Joaquin Valley op een aansluiting met de Interstate 5 en doorkruist de vallei dan van west naar oost. De omgeving is vlak en agrarisch. Aan de oostkant van de vallei ligt de stad Merced, waar men de State Route 99 kruist, samen met de I-5 één van twee noord-zuid freeways door de San Joaquin Valley.

Oostelijk van Merced stijgt men geleidelijk de uitlopers van de Sierra Nevada in, en stijgt de weg van 100 meter bij Merced naar 600 meter in Mariposa. Vanaf Mariposa worden de omliggende bergen ook een stuk hoger. De weg voert door een spectaculaire canyon naar de Yosemite Valley. Met name de oostelijkste 10 kilometer is spectaculair, de weg loopt op circa 1.200 meter hoogte, direct geflankeerd door rotswanden van 1.000 meter hoogte. Aan het eind heeft men uitzicht op de beroemde Half Dome. De bergen zijn hier tot 3.300 meter hoog, met iets oostelijker pieken tot 4.000 meter hoogte.

Geschiedenis

De State Route 140 heeft in de San Joaquin Valley een agrarisch belang en in de Sierra Nevada een toeristisch belang. Er is weinig doorgaand verkeer op de weg. In 2006 werd een deel van de route bedolven onder een aardverschuiving tussen Mariposa en El Portal. De State Route 140 is de voornaamste weg naar de Yosemite Valley en is derhalve één van de meestbereden wegen onder toeristen in California.

Verkeersintensiteiten

Het grootste deel door de San Joaquin Valley telt 4.000 tot 8.000 voertuigen per dag. Het drukste punt is in Merced met 18.000 voertuigen per dag. Verder tot Mariposa rijden zo'n 7.000 voertuigen, piekend op 11.500 voertuigen in Mariposa. Daarna dalen de verkeersintensiteiten tot circa 1.800 voertuigen in de Yosemite Valley.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.