State Route 15 in Kentucky

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kentucky 15.svg
SR-15 KY map.png
SR-15
Begin Whitesburg
Einde Winchester
Lengte 131 mi
Lengte 211 km
Route

Centrum.svg Whitesburg US 119.svg

Centrum.svg Hazard

Centrum.svg Jackson

Centrum.svg Campton

Centrum.svg Clay City

Centrum.svg Winchester US 60.svg

De State Route 15 of KY-15 is een state route in de Amerikaanse staat Kentucky. De weg vormt een noord-zuidroute in het oosten van de staat, vanaf Whitesburg via Hazard naar Winchester. De route voert door de bergen van de Appalachian Mountains en is 211 kilometer lang.

Routebeschrijving

De KY-15 begint in Whitesburg op de US 119, niet ver van de grens met Virginia. KY-15 volgt dan een kronkelige en veelal enkelbaans route door de bergen van het zuidoosten van Kentucky. Deze streek heeft weinig grotere plaatsen maar vooral kleine dorpjes en mijnen. Op enkele korte trajecten zijn vier rijstroken beschikbaar maar het grootste deel is enkelbaans. Bij de regioplaats Hazard ligt een bypass, deels met 2x2 rijstroken, die ook een aansluiting geeft op de Hal Rogers Parkway.

Daarna volgt weer een lang en bochtig traject door de beboste berggebieden van oostelijk Kentucky. Dit traject kent ook weinig grotere plaatsen. Vanaf Campton verloopt de Mountain Parkway parallel aan de KY-15, die daardoor op dit traject alleen een lokaal belang heeft. De weg voert geleidelijk de heuvels uit en komt in meer open plattelandsgebied. Men bereikt dan de kleine stad Winchester, waar de KY-15 op de US 60 eindigt, ongeveer 30 kilometer ten oosten van de wat grotere stad Lexington.

Geschiedenis

Het wegnummer is gebaseerd op een systeem uit de jaren 1920 waarbij even routes noord-zuidroutes vormden. De weg vormde na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke route voor de mijnbouw. Het zuidoosten van Kentucky is een belangrijke mijnbouwstreek maar werd in het plan van de Interstate Highways niet ontsloten. Reeds in 1963 opende de Mountain Parkway tussen Campton en Winchester als tolweg parallel aan de KY-15.

In 1965 werd het Appalachian Development Highway System gecreëerd, een netwerk van op te waarderen wegen in de Appalachian Mountains. De State Route 15 werd hier onderdeel van Corridor I, die van Lexington tot Whitesburg verloopt. De weg is in de decennia daarna puntsgewijs opgewaardeerd maar tot een integrale upgrade is het nooit gekomen.

Eén van de grootste upgrades tot nu toe is de bypass van Hazard, opengesteld in de jaren '70. In 2021 is een klein stuk van KY-15 tussen Hazard en de Hal Rogers Parkway naar 2x2 rijstroken verbreed.[1] Dit was voorheen één van de drukste tweestrooks wegen in het oosten van Kentucky.

Een andere grotere upgrade is ten noorden van Jackson, waar de weg over 8 kilometer is opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken over een nieuw tracé. De noordelijke helft hiervan opende in 2008, het zuidelijk deel in 2014.

In 2013 werd een studie uitgevoerd voor het deel tussen Hazard en Campton, waarin voor $ 450 miljoen aan upgrades werd aanbevolen.

Verkeersintensiteiten

Referenties