State Route 18 in North Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NC 18.svg
SR-18 NC map.png
SR-18
Begin Shelby
Einde Lowgap
Lengte 145 mi
Lengte 234 km
Route

South Carolina SC-18

Centrum.svg Shelby US 74.svg

Centrum.svg Fallston

Centrum.svg Toluca

Centrum.svg Morganton I-40.svgUS 70.svg

Centrum.svg Lenoir US 321.svg

Centrum.svg North Wilkesboro US 421.svg

Centrum.svg Sparta US 21.svg

Centrum.svg Lowgap

De State Route 18 of NC-18 is een state route in de Amerikaanse staat North Carolina. De weg vormt een noord-zuidroute door het westen van de staat, door de Foothills Region van de Appalachian Mountains. De weg verloopt vanaf de grens met de staat South Carolina ten zuiden van Shelby via Morganton, Lenoir en North Wilkesboro naar Lowgap. De weg is 234 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 18 begint ten zuiden van Shelby op de grens met de staat South Carolina, waar de gelijknamige State Route 18 uit Gaffney aansluit. De weg voert dan noordwaarts als tweestrooks weg en voert als Lafayette Street door het centrum van de stad Shelby. Aan de noordkant van Shelby kruist men de US 74, die als freeway is uitgebouwd. De State Route 18 voert dan noordwaarts als secundaire weg naar Morganton, eerst door glooiend land met weilanden en kleine bossen, later door wat hogere heuvels met toppen tot 800 meter. Vlak voor Morganton voert de weg over een bijna 400 meter hoge bergpas.

Bij Morganton kruist men de Interstate 40, waarna de weg door het centrum van het stadje voert en daar de US 74 kruist. De State Route 18 valt daarna samen met de US 64 tussen Morganton en Lenoir. Dit is een belangrijke route en telt deels 4 of 5 rijstroken. De weg vormt een bypass van het stadje Lenoir, gelegen aan de voet van de Appalachian Mountains. De weg voert dan door een langgerekte vallei in noordoostelijke richting naar North Wilkesboro.

Bij Wilkesboro kruist men de US 421, die ter plaatse een freeway is. De weg voert dan door het grotere North Wilkesboro. Daarna voert de State Route 18 in noordwestelijke richting, de hogere bergen in. De weg voert dan over de circa 930 meter hoge Mulberry Gap. Dit is een deels bochtige tweestrooks weg. De weg slaat daarna naar het noordoosten af als bochtige tweestrooks weg op 900 meter hoogte naar Sparta, waar men de US 21 kruist. De State Route 18 voert dan nog verder in noordoostelijke richting tot dicht bij de grens met de staat Virginia. Men kruist hier nog de Blue Ridge Parkway, waarna de State Route 18 ten noorden van Lowgap op de State Route 89 eindigt.

Geschiedenis

De State Route 18 is één van de oorspronkelijke state highways van 1921. De weg verliep destijds van Shelby via Morganton en Lenoir naar Moravian Falls, vlak voor North Wilkesboro. In 1925 werd de weg zuidwaarts verlengd van Shelby tot de grens met de staat South Carolina. In 1929 werd de route ook verder noordwaarts verlengd, vanaf Moravian Falls tot de US 21 in Sparta. In 1930 volgde de laatste noordwaartse verlenging tot de NC-89 bij Lowgap, waarmee de weg bijna van South Carolina tot Virginia verliep.

De State Route 18 is beperkt opgewaardeerd. Omstreeks 1948-1949 werd de weg buiten het centrum van Lenoir verlegd over een weinig hoogwaardige bypass. Latere aanpassingen zijn vooral lokale verleggingen binnen het stratennet van de steden op de route geweest.

Referenties