State Route 190 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-190
Begin Tipton
Einde Death Valley Junction
Lengte 188 mi
Lengte 302 km
Route

Porterville

Springville

Camp Nelson


Olancha

Furnace Creek

Death Valley Junction

De State Route 190 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een oost-westroute die uit twee delen bestaat, onderbroken door de Sierra Nevada. Het westelijk deel voert vanaf Tipton tot voorbij Camp Nelson in de Sierra Nevada, het oostelijk deel voert vanaf Olancha door Death Valley naar Death Valley Junction. De State Route 190 is gezamenlijk 302 kilometer lang.

Routebeschrijving

San Joaquin Valley

De State Route 190 begint in de vlakke agrarische San Joaquin Valley bij Tipton. De weg is een enkelbaans weg tot de vrij grote plaats Porterville, waar een klaverblad is met de State Route 65. Door Porterville telt de weg 2x2 rijstroken en kent een ongelijkvloerse aansluiting. Oostelijk van Porterville stijgt de weg de Sierra Nevada in en stijgt van 150 meter hoogte bij Porterville tot 2.100 meter hoogte ten oosten van Camp Nelson. Hier gaat de weg over in een county road. Men kan hier niet de Sierra Nevada doorkruisen.

Death Valley

Ruim 60 kilometer oostelijker begint het tweede deel van de route bij Olancha op de US 395. Het landschap is hier radicaal anders en bestaat uit een woestijn. Het beginpunt ligt op circa 1.700 meter hoogte. De weg daalt dan sterk naar de op 500 meter hoogte gelegen Panamint Valley. Daarna komt men over een 1.500 meter hoge bergpas en volgt de beruchte Death Valley. De Death Valley ligt beneden zeeniveau, het laagste punt ligt op circa -70 meter. De enige plaats in Death Valley is Furnace Creek. De State Route 190 voert dan nog verder oostelijk tot de State Route 127 bij Death Valley Junction, niet ver van de grens met de staat Nevada.

Geschiedenis

In de jaren '20 werd een tolweg door Death Valley aangelegd, met een voor die tijd hoog toltarief van $ 2 per auto (vergelijkbaar met $ 26 in 2013). In 1933 werd de State Route 127 vastgesteld, die vanaf Tipton via Death Valley Junction naar Baker liep. Tussen 1934 en 1937 is de route door Death Valley geasfalteerd. In 1934 werd het nummer voor de oost-westroute van Tipton naar Death Valley Junction gewijzigd naar de State Route 190.

In de jaren '30 waren plannen voor een weg door de Sierra Nevada ten oosten van Porterville. In 1931 is daarvoor het westelijk deel tot voorbij Camp Nelson aangelegd. De ontbrekende 65 kilometer door het midden van de Sierra Nevada is echter nooit aangelegd. Sinds de jaren '70 wordt het niet meer gepland om de State Route 190 nog door de Sierra Nevada aan te leggen.

Death Valley

De State Route 190 in Death Valley.

De Death Valley is de laagstgelegen (-86 m), droogste en heetste plaats van Noord-Amerika. In Furnace Creek is in 1913 de hoogste temperatuur ter wereld gemeten, 56,7 °C. Gemiddeld zijn er 192 dagen per jaar dat de temperatuur boven 32 °C ligt. Op 12 juli 2012 werd een minimumtemperatuur van 42 °C gemeten, de hoogste minimumtemperatuur ooit waargenomen ter wereld. State Route 190 is de voornaamste weg van en naar Death Valley. Death Valley wordt door toeristen het gehele jaar bezocht, maar in de zomer is het er oncomfortabel heet. Bestuurders wordt aanbevolen extra water mee te nemen en bij pech het voertuig niet te verlaten.[1] Navigatiesystemen zijn onbetrouwbaar in Death Valley vanwege de bergen.[2] In Death Valley vallen relatief veel verkeersdoden, vooral vanwege enkelvoudige ongevallen. Er is in veel delen van Death Valley geen telefoonontvangst.[3]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 4.000 tot 5.500 voertuigen tussen Tipton en Porterville, sterk stijgend naar maximaal 25.000 voertuigen in Porterville. Dit daalt naar minder dan 400 voertuigen in de Sierra Nevada.

Het oostelijk deel telt grotendeels 250 tot 800 voertuigen per dag door de regio Death Valley, piekend op 1.000 voertuigen in Furnace Creek.

Referenties

State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.