State Route 19 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-19
Begin Long Beach
Einde Pasadena
Lengte 26 mi
Lengte 42 km
Route

Long Beach

Lakewood

Paramount

Downey

Pico Rivera

South El Monte

Rosemead

East San Gabriel

East Pasadena

De State Route 19 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een noord-zuidroute door het stedelijk gebied van Los Angeles, vanaf Long Beach tot East Pasadena. De State Route 19 is 42 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 19 begint op een verkeersplein met de State Route 1 in het oosten van Long Beach. De weg voert dan noordwaarts door het Los Angeles Basin, voornamelijk door de suburbs ten zuidoosten en oosten van Los Angeles. De weg is een urban arterial met overwegend 2x2 tot 2x3 rijstroken. De State Route 19 kruist nogal wat freeways en in Long Beach is een korte tunnel onder de luchthaven. Het deel van Long Beach tot de I-5 heet Lakewood Boulevard, van de I-5 tot I-210 in East Pasadena heet Rosemead Boulevard. Bijna de gehele route voert door dichtbebouwd gebied, behalve een kort stuk tussen Pico Rivera en South El Monte dat door een stadspark voert.

Geschiedenis

De weg is in de jaren '20 en '30 van de 20e eeuw aangelegd als stadsboulevard, en met de toenemende suburbanisatie van het Los Angeles Basin is de regio geheel volgebouwd. In 1933 werd de route als de State Route 168 genummerd, wat in 1964 werd gewijzigd naar de State Route 19. Officieel is het deel van Pico Rivera tot East Pasadena (Rosemead Boulevard) genummerd als de State Route 164, maar bewegwijzerd als de State Route 19. Delen van de State Route 19 zijn later overgedragen aan de steden.

Verkeersintensiteiten

De meeste delen van de State Route 19 verwerken tussen 28.000 en 45.000 voertuigen per dag.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.