State Route 1 in Alaska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-1
Begin Homer
Einde Tok
Lengte 546 mi
Lengte 879 km
Route

Homer

Soldotna

Sterling

Girdwood


freeway

Old Seward Highway

De Armound Road

Huffman Road

Minnesota Drive Expressway

Dimond Boulevard

Dowling Road

Tudor Road


Anchorage


freeway

Bragaw Street

Vanderberg Avenue

Turpin Street

Muldoon Road

D Street

Eagle River Loop Road

Eagle River

North Eagle River

Chugiak

North Chugiak

North Chugiak

Old Glenn Highway

Butte

→ Wasilla


Palmer

Glenallen

Tok

De State Route 1 is een state route en gedeeltelijke freeway in de Amerikaanse staat Alaska. De weg verloopt vanaf Homer via Anchorage naar Tok. Rondom Anchorage zijn twee delen van de route als snelweg uitgevoerd, die echter niet op elkaar aansluiten. De State Route 1 is in totaal 879 kilometer lang.

Routebeschrijving

Homer - Anchorage

Route 1 begint op het zogenaamde Homer Spit, een schiereiland in de Kachemak Bay. De weg voert daarna door het plaatsje Homer en volgt de westkust van het Kenai Peninsula naar het noordoosten. Deze omgeving is vlak, maar in de verte liggen de besneeuwde bergen met toppen tot 1.900 meter. Alhoewel de weg door dunbevolkt gebied loopt, is de weg niet verlaten, want er liggen frequent dorpjes op de route. Via Cooper Landing loopt State Route 1 landinwaarts en door bergachtig terrein, daarbij vrij brede dalen volgend. Oostelijk van Cooper Landing is een aansluiting op de State Route 9 naar Seward aan de kust. De weg heet dan de Seward Highway en verloopt noordwaarts en loopt door spectaculair berggebied. De bergen zijn met 1.400 meter niet bijzonder hoog, maar wel steil. State Route 1 blijft in de laaggelegen dalen. Via een boog loopt de weg dan langs de kust naar de stad Anchorage.

Anchorage

In de stad Anchorage is de State Route 1 over 11 kilometer een freeway met 2x2 rijstroken. Westelijk loopt parallel de Minnesota Drive Expressway, ook een snelweg. Ongeveer 4 kilometer voor Downtown Anchorage eindigt de snelweg en moet men over stadswegen met verkeerslichten. State Route 1 loopt langs, maar niet door het centrum, waarbij de weg afslaat naar het oosten. Na 2 kilometer wordt de weg dan opnieuw een freeway, ditmaal een langer stuk tot vlak bij Palmer. De snelweg telt 2x2 rijstroken en voert door de suburbs langs Cook Inlet. Naar het zuidoosten ligt de wildernis en bergen van Chugach State Park. Via een brug steekt men de Matanuska River over, waarbij de snelweg even voor Palmer overgaat in de State Route 3 naar Wasilla. De State Route 1 loopt dan noordwaarts als reguliere weg naar Palmer.

Anchorage - Tok

De Glenn Highway.

De State Route 1 volgt daarna het dal van de Matanuska River naar het oosten. Naar het zuiden zijn hoge besneeuwde bergen met gletsjers. Nabij Glacier View ligt de gletsjer tot op enkele honderden meters afstand van de weg, die hier op circa 500 meter hoogte loopt. State Route 1 is een spectaculaire weg, met goed weer heeft men mooi uitzicht op de besneeuwde bergen naar het zuiden, met bergtoppen tot bijna 4.000 meter. De weg gaat hier over de Eureka Summit die 1.106 meter hoog is, het hoogste punt van State Route 1. Men komt oostelijker in vlakker gebied, op grotere afstand van de bergen. Dit landschap bestaat uit toendra. Bij Glenallen slaat de weg naar het noorden af en loopt een stukje samen met de State Route 4 die uit Valdez komt. Naar het oosten ligt de 4.963 meter hoge East Blackburn, bij goed weer prominent zichtbaar. State Route 1 loopt naar het noordoosten en blijft in eerste instantie in vlakker gebied, maar gaat dan over de 747 meter hoge Mentasta Pass. De weg daalt daarna af naar het dorp Tok, waar State Route 1 op een kruispunt met State Route 2 eindigt.

Interstate Highway

Het deel tussen Anchorage en Tok is sinds 1976 administratief een Interstate Highway, namelijk de Interstate A1. De weg is echter niet volgens Interstate Highway ontwerpeisen aangelegd (het is geen freeway).

Geschiedenis

De weg van Homer naar Anchorage heet deels de Sterling Highway. Deze weg is tussen 1947 en 1950 aangelegd. De meeste dorpen op de Kenai Peninsula zijn langs deze weg ontwikkeld. Het toerisme bestaat hier vooral uit sportvissen.

De Tok Cut-Off van Glennallen naar Tok is in de jaren '40 en '50 aangelegd. De weg wordt een cut-off genoemd omdat men niet om te rijden hoeft via de traditionele route richting Fairbanks.

Tussen 2021 en 2027 is een 16 kilometer lange bypass langs Cooper Landing aangelegd op de Kenai Peninsula.[1][2]

Seward Highway in Anchorage

De verbrede Seward Highway in Anchorage.

Het noord-zuiddeel ten zuiden van Anchorage heet de Seward Highway. De aanleg van deze weg begon in 1923 en was in 1952 voltooid als geasfalteerde weg. Wanneer de autosnelweg in het zuiden van Anchorage is aangelegd is niet bekend, maar in elk geval voor 1984 en vermoedelijk in de jaren '60 of '70.

De Seward Highway in Anchorage is geleidelijk naar 2x3 rijstroken verbreed. In 2013 is het deel tussen 36th Avenue en Dowling Road verbreed naar 2x3 rijstroken. In 2018 is de snelweg verder zuidwaarts tot Dimond Boulevard verbreed. In 2023-2025 is de snelweg verder tot O'Malley Road naar 2x3 rijstroken verbreed.[3][4] Hiermee was in totaal 7 kilometer van de Seward Highway in het zuiden van Anchorage verbreed.

Glenn Highway tussen Anchorage en Palmer

De Glenn Highway is het oost-westdeel ten oosten van Anchorage en is onderdeel van de langste freeway van Alaska. Deze weg werd oorspronkelijk begin jaren '30 aangelegd als verbinding tussen Anchorage en Palmer en werd tijdens de tweede wereldoorlog verbeterd in verband met de strategische ligging van Alaska. Wanneer de snelweg exact is aangelegd is niet bekend, maar in elk geval voor 1996 en vermoedelijk in de jaren '60 of '70. De ongelijkvloerse aansluiting met State Route 3 ten zuidwesten van Palmer opende circa 2005 voor het verkeer.

In 2017-2018 is een diverging diamond interchange aangelegd op de aansluiting van de Glenn Highway op Muldoon Road in het oosten van Anchorage.[5]

Toekomst

Al jaren is het gepland om de Seward Highway en de Glenn Highway te verbinden langs Downtown Anchorage via een freeway. Dit zou de zuidelijke invalsweg met de oostelijke invalsweg verbinden zonder dat men over het onderliggend wegennet hoeft te rijden.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden maximaal 9.000 voertuigen in Homer en 2.000 tot 3.500 voertuigen over de Kenai Peninsula. Het deel dat samen loopt met de Seward Highway naar Anchorage telt 3.500 tot 5.000 voertuigen, stijgend naar 10.000 voertuigen dichter bij Anchorage.

De zuidelijke invalsweg van Anchorage telt maximaal 55.000 voertuigen per etmaal, het gelijkvloerse deel langs Downtown telt 45.000 tot 50.000 voertuigen per etmaal. De Glenn Highway ten oosten van Anchorage telt 55.000 voertuigen aan de rand van Anchorage, piekend op 61.000 voertuigen net ten oosten van Anchorage vanwege een drukke militaire basis. De verkeersintensiteiten dalen dan naar 27.000 voertuigen bij het einde van de snelweg in Palmer.

Door Palmer rijden 15.000 voertuigen, snel dalend naar 2.500 voertuigen ten noorden van Palmer. Dit daalt naar slechts 800 voertuigen over Eureka Summit tot Glennallen. Het deel verder tot Tok telt maar 300 tot 800 voertuigen.[6]

Referenties

Hoofdwegen in Alaska