State Route 1 in Louisiana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louisiana 1.svg
SR-1 LA map.png
SR-1
Begin Grand Isle
Einde Rodessa
Lengte 432 mi
Lengte 696 km
Route

Centrum.svg Grand Isle

Centrum.svg Port Fourchon

Centrum.svg Golden Meadow

Centrum.svg Galliano

Centrum.svg Larose

Centrum.svg Lockport

Centrum.svg Raceland US 90.svg

Centrum.svg Thibodeaux

Centrum.svg Napoleonville

Centrum.svg Paincourtville

Centrum.svg Donaldsonville

Centrum.svg Plaquemine

Centrum.svg Port Allen I-10.svgUS 190.svg

Centrum.svg New Roads

Centrum.svg Simmesport

Centrum.svg Marksville

Centrum.svg Alexandria US 165.svgUS 167.svg

Centrum.svg Boyce

Centrum.svg Natchitoches US 84.svg

Centrum.svg Shreveport I-20.svgI-49.svgI-220.svgUS 71.svg

Centrum.svg Oil City

Centrum.svg Vivian

Centrum.svg Rodessa

Texas Texas 77.svg

De State Route 1 of State Highway 1 is een state route in de Amerikaanse staat Louisiana. De weg vormt een lange noord-zuidroute door de westelijke helft van de staat, vanaf Grand Isle aan de Golf van Mexico tot aan de grens met Texas bij Rodessa. De weg passeert vlak langs de hoofdstad Baton Rouge en door de steden Alexandria en Shreveport. De State Route 1 is 696 kilometer lang.

Routebeschrijving

Mississippi River Delta

De State Route 1 begint in Grand Isle, een langgerekt stranddorp op het gelijknamige Grand Isle aan de Golf van Mexico. De State Route 1 is hier de zuidelijkste weg van de staat Louisiana. De tweestrooks weg voert eerst westwaarts parallel aan de kust tot de oliehaven Port Fourchon en voert dan noordwaarts. De weg voert dan over de Highway 1 elevated road, een 29 kilometer lange brug over de delta van de Mississippi River. De State Route 1 loopt hier ruim ten westen van de rivier zelf, maar bijna de gehele kustregio van Louisiana bestaat uit laaggelegen land dat bij hoog water overstroomt.

De State Route 1 begint dan zijn lange weg over de westoever van de Bayou Lafourche, een bayou en zijtak van de Mississippi Delta. De State Route 308 voert parallel aan de State Route 1 over de oostoever. Vanaf Golden Meadow is sprake van langdurige lintbebouwing langs de State Route 1, delen zijn daarom gebypasst door snellere routes er parallel aan. De meeste plaatsen langs de Bayou Lafourche zijn niet groot, maar de weg voert bijna 130 kilometer door lintbebouwing. De enige grotere plaats op de route is Thibodaux en bij Raceland kruist men de US 90. De omgeving van de Bayou Lafourche bestaat uit agrarisch land, een strip ontwikkeld land in de moerassen dat naar het noorden toe breder wordt.

Bij Donaldsonville eindigt de Bayou Lafourche en voert de State Route 1 langs de Mississippi River. De weg is hier wat beter uitgebouwd en snijdt enkele meanders af. Vanaf Plaquemine telt de weg 2x2 rijstroken. Bij Port Allen is een knooppunt met de Interstate 10, vlakbij de hoofdstad Baton Rouge. Noordelijk van Port Allen sluit de US 190 aan, waarna een 25 kilometer lange dubbelnummering westwaarts volgt, nog steeds in de buurt van de Mississippi River. De weg voert dan rond een oude meander van de Mississippi River naar New Roads. De State Route 1 is hier enkelbaans en voert noordwestwaarts. Vanaf Simmesport verlaat men de loop van de Mississippi River.

Inland Louisiana

De State Route 1 voert dan in noordwestelijke richting door diverse dorpen naar de stad Alexandria. De weg voert door betrekkelijk weinig bosgebied, maar de omgeving is wel vlak. De weg volgt hier de loop van de Red River. De State Route 1 loopt door het centrum van de stad Alexandria en loopt daarna parallel aan de Interstate 49.

Op de eerste helft van Alexandria en Shreveport volgen de State Route 1 en I-49 elkaar op betrekkelijk korte afstand, op de tweede helft van de route lopen beide wegen wat verder uit elkaar. De State Route 1 volgt tot Shreveport voortdurend de loop van de Red River. De weg voert daarom ook niet zoveel door bebost gebied als de I-49. De grootste plaats tussen Alexandria en Shreveport is Natchitoches, waar een westelijke rondweg ligt.

Men bereikt dan de stad Shreveport vanaf het zuidoosten, waar de weg eerst een 2x2 divided highway is, en verder in het bebouwde gebied als vijfstrooks weg met center turn lane is uitgevoerd. De weg voert door Downtown Shreveport en kruist er de Interstate 20. Aan de noordkant van Shreveport kruist men de Interstate 220 en wat verder buiten Shreveport de Interstate 49.

Vanaf Shreveport voert de weg in noordelijke richting door het uiterste noordwesten van Louisiana. Dit deel loopt op grotere afstand van de Red River, maar parallel aan de I-49. De weg voert hier door dichtbebost gebied, met nog de dorpen Oil City en Vivian op de route. Praktisch op het driestatenpunt met Louisiana, Arkansas en Texas gaat de State Route 1 over in de State Route 77 in Texas die richting Atlanta loopt.

Geschiedenis

De huidige State Route 1 werd in 1955 gecreëerd tijdens de grote hernummering in Louisiana van dat jaar. De oorspronkelijke State Route 1 uit 1924 verliep van Pointe a la Hache (ten zuidoosten van New Orleans) tot de grens met Texas nabij Shreveport en verliep ook diagonaal door Louisiana, daarbij voor een behoorlijk deel de latere route van 1955 volgend. Alleen in het zuidoosten en uiterste noordwesten volgde de oorspronkelijke State Route 1 van 1924 een andere route dan de verbinding van 1955.

De weg heeft weliswaar een laag nummer, maar doet relatief weinig grote steden direct aan. De weg passeert niet ver van de hoofdstad Baton Rouge langs, maar voert verder alleen door Alexandria en Shreveport. De weg verbindt de oliehaven van Port Fourchon aan de Golf van Mexico met de olievelden rond Shreveport in het noordwesten van de staat. De State Route 1 is op het zuidelijk deel een cruciale ontsluiting van de westelijke Mississippi River Delta, het is de enige weg in de regio en derhalve van levensbelang voor de dorpen en olie- en gasinstallaties in de regio. Ook is het de enige verbinding naar Grand Isle, dat vaak één van de eerste plaatsen in Louisiana is die geëvacueerd wordt bij een naderende tropische storm of orkaan.

Het 170 kilometer lange deel van Port Fourchon tot Donaldsonville loopt over de westelijke dijk van de Bayou Lafourche, een voormalige zijrivier van de Mississippi River. De Bayou Lafourche werd in 1905 bij Donaldsonville afgedamd, zodat het eigenlijk een kanaal op zeeniveau is geworden. Er is sprake van significante lintbebouwing op deze route. De weg voert hier over 130 kilometer door lintbebouwing, en wordt daarom ook wel eens de 'longest Main Street in the world' genoemd.

Noordelijker in Louisiana is de Interstate 49 parallel aan de State Route 1 aangelegd tussen Alexandria en Shreveport. Deze Interstate Highway is relatief nieuw, en is grotendeels in de eerste helft van de jaren '90 opengesteld. In 1996 was de snelweg voltooid en had de State Route 1 geen doorgaand belang meer in deze regio. Later is de I-49 ook ten noorden van Shreveport naar de grens met Arkansas aangelegd, maar dat deel ontlast vooral de US 71. Dit deel was in 2014 grotendeels gereed, behalve dicht bij Shreveport.

Belang voor de olieindustrie

De State Route 1 is cruciaal voor de Amerikaanse energievoorziening. In Port Fourchon komt zo'n 18% van de Amerikaanse olie binnen en vanuit Port Fourchon wordt ongeveer 90% van de boorplatforms in de Golf van Mexico bevoorraad.[1] Er zijn 600 boorplatformen binnen 65 kilometer van Port Fourchon. De State Route 1 is de enige weg waarover Port Fourchon bereikt kan worden. Port Fourchon bleef grote schade tijdens Hurricane Katrina in 2005 bespaard. De weg werd in 2001 aangewezen als een 'High Priority Corridor' door het Amerikaanse congres en was de enige die de betiteling 'critical energy infrastructure' kreeg.[2] Een scenario waarbij de State Route 1 90 dagen afgesloten zou zijn door schade vanwege orkanen zou een economische schade van bijna $ 8 miljard toebrengen.

Het land in de Mississippi River Delta ligt erg laag en er is sprake van significante bodemdaling, waardoor de State Route 1 vaak al bij een relatief zwakke tropische storm overstroomt en plaatsen als Grand Isle niet meer over de weg bereikbaar zijn. Om dat probleem aan te pakken is een viaductweg aangelegd, de 29 kilometer lange Highway 1 elevated road waarvan het eerste deel in 2009 opende.

Grand Isle

Grand Isle heeft ongeveer 1.300 inwoners, maar is één van de weinige kustplaatsen in Louisiana met bereikbare zandstranden en is daarom geliefd bij toeristen. In de zomer kan het aantal toeristen de 20.000 benaderen. Grand Isle ligt op ongeveer 2 uur rijden van New Orleans. Grand Isle is herhaaldelijk beschadigd of verwoest door orkanen. Het ligt onbeschut op een klein eiland en kan overstromen bij krachtige orkanen. Diverse keren stond het hele eiland onder water door opstuwend water van tropische stormen of orkanen. Veel huizen op Grand Isle zijn na Hurricane Katrina in 2005 herbouwd op stelten, waarbij de eerste verdieping de woonkamer is. Vanwege het gemak waarmee de State Route 1 overstroomt en de lange reistijd tot hoger gelegen land wordt Grand Isle vaak als eerste plaats aan de Golf van Mexico geëvacueerd.

Referenties