State Route 1 in Minnesota

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-1
Begin Oslo
Einde Illgen City
Lengte 346 mi
Lengte 557 km
Route

North Dakota SR-54

Oslo

Warren

Thief River Falls

Red Lake

Northome

Ely

Illgen City

De State Route 1 is een state route in de Amerikaanse staat Minnesota. De weg vormt een lange oost-westroute door het gehele noorden van de staat, vanaf de grens met North Dakota bij Oslo via Thief River Falls en Ely naar Illgen City aan Lake Superior. De State Route 1 is 557 kilometer lang en daarmee nipt de langste state highway van Minnesota.

Routebeschrijving

De State Route 1 begint bij het dorp Oslo op de grens met de staat North Dakota, die gevormd wordt door de Red River. Aan de kant van North Dakota gaat de State Route 54 verder naar de Interstate 29 in North Dakota, die slechts enkele kilometers westelijker is gelegen. De State Route 1 voert dan oostwaarts, de eerste 120 kilometer voert door overwegend open weilanden, met weinig hoogteverschillen. De belangrijkste plaats op dit deel van de route is Thief River Falls, een regionaal centrum waar men ook de US 59 kruist.

Oostelijker voert de weg het beboste noorden van Minnesota in. De weg voert met een boog rond het Lower Red Lake, één van de grotere meren in Minnesota. Oostelijker voert de weg langdurig door bebost gebied maar doet over een grote afstand geen plaatsen van enige betekenis aan. In het dorp Northome kruist men de US 71. De weg voert over het Amerikaanse deel van de Canadian Shield, een bebost gebied op rotsen, waar weinig landbouw mogelijk is. Dit is ook de reden dat er weinig plaatsen van enige omvang zijn.

De weg passeert ruim ten noorden van de mijnbouwgebieden rond Virginia langs, en bereikt uiteindelijk Ely, de belangrijkste plaats op de route, die in afgelegen gebied in het noordoosten van Minnesota ligt. Het is een populair toeristengebied met veel wildernis. Na Ely voert de weg in zuidelijke tot zuidoostelijke richting, opnieuw door dunbevolkt gebied met eindeloze bossen, tot men de oever van het Lake Superior bereikt. Hier eindigt de weg op de State Route 61.

Geschiedenis

De oorspronkelijke Highway 1 van 1920 had geen relatie met de huidige State Route 1, die in 1934 werd geïntroduceerd. De weg heeft ondanks zijn grote lengte echter weinig betekenis gehad en tot in de jaren '60 waren nog lange trajecten onverhard. Pas in 1996 is de route geheel verhard toen het werd omgewisseld met een al eerder verharde county road. De weg heeft vrijwel geen upgrades gekend, omdat er geen steden van betekenis aan liggen is de weg enkelbaans gebleven.

De State Route 1 is de langste state highway van Minnesota, maar er is vermoedelijk een periode geweest dat de State Route 23 iets langer was. Deze is thans enkele kilometers korter.

Referenties


Geschiedenis

Referenties