State Route 23 in Louisiana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louisiana 23.svg
SR-23 LA map.png
SR-23
Begin Venice
Einde Gretna
Lengte 74 mi
Lengte 118 km
Route

Centrum.svg Venice

Centrum.svg Triumph

Centrum.svg Empire

Centrum.svg Port Sulphur

Centrum.svg Belle Chasse

Centrum.svg Gretna US 90.svg

De State Route 23 of State Highway 23 (LA 23) is een state route in de Amerikaanse staat Louisiana. De weg vormt een route door de Mississippi River Delta, vanaf Venice naar Gretna, een suburb van New Orleans. De State Route 23 is 118 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 23 begint in Venice, het verst mogelijke punt langs de Mississippi River dat over de weg te bereiken is. De weg verloopt over de westoever van de Mississippi over bijna de gehele lengte. Er is op de route geen enkele brug over de rivier, maar wel enkele kleine veerdiensten. Bijna de gehele route is uitgevoerd als een 2x2 divided highway en voert grotendeels langs de dijk in plaats van er overheen. Er is veel verspreide bebouwing langs de weg, maar geen echte plaatsen van omvang tot men het stedelijk gebied van New Orleans bereikt. Vanaf Belle Chasse bereikt men het stedelijk gebied van New Orleans, waarna de State Route 23 ook de Mississippi River verlaat en noordwestwaarts loopt. Via de Belle Chasse Tunnel gaat de weg onder de Intracoastal Waterway door. De State Route 23 eindigt op de aansluiting met de US 90 in Gretna, een suburb van New Orleans.

Geschiedenis

De huidige State Route 23 kwam in 1955 tot stand bij de grote hernummering van dat jaar in Louisiana. De weg begon oorspronkelijk in New Orleans en ging met een veerdienst van Jackson Avenue in New Orleans naar Huey P. Long Avenue in Gretna.

In de jaren '50 is de Belle Chasse Tunnel aangelegd, een onderwatertunnel onder een nieuwe zijtak van de Intracoastal Waterway. De 591 meter lange tunnel opende op 15 februari 1956 voor het verkeer. Het verkeer bleek al snel te veel te zijn voor de tweestrooks tunnel, zodat in de jaren '60 een hefbrug ernaast is gebouwd, de Judge Perez Bridge die op 10 september 1968 opende. Tussen 2021 en 2024 zijn deze brug en tunnel vervangen door een nieuwe vaste brug met 2x2 rijstroken, die het eerste PPS project voor wegen in de staat Louisiana was.[1]

Vanaf de jaren '60 is de State Route 23 over bijna de gehele lengte van Venice naar Gretna verbreed naar een 2x2 divided highway. Dit was vooral van strategisch belang, de State Route 23 is de enige weg langs de westoever van de Mississippi en de weg had bij orkaanevacuaties te weinig capaciteit. Diverse delen van de State Route 23 verliepen over de rivierdijk en zijn later vervangen door een nieuw tracé naast de dijk, omdat de dijk niet breed genoeg was voor 2x2 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 8.000 voertuigen in Venice. De intensiteiten lopen geleidelijk op richting noorden, van 4.000 voertuigen in het zuiden tot 15.000 voertuigen vlak voor Belle Chasse. Dit stijgt naar 35.000 voertuigen in Gretna.[2]

Referenties