State Route 24 in North Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-24
Begin Charlotte
Einde Morehead City
Lengte 279 mi
Lengte 450 km
Route

Charlotte

Locust

Albemarle

Troy

Biscoe

Carthage

Cameron

Fayetteville

Roseboro

Clinton

Warsaw

Kenansville

Beulaville

Richlands

Jacksonville

Swansboro

Cape Carteret

Morehead City

De State Route 24 of NC-24 is een state route in de Amerikaanse staat North Carolina. De weg vormt een oost-westroute vanaf Charlotte via Fayetteville naar Morehead City aan de Atlantische kust. Met een lengte van 450 kilometer is NC-24 de langste state route van de staat North Carolina.

Routebeschrijving

Het westelijk eindpunt op I-485 in Charlotte.

Charlotte - Fayetteville

De State Route 24 begint in Charlotte, de grootste stad van North Carolina. Het beginpunt is niet in het centrum maar op een aansluiting met de Interstate 485, kort daarna kruist men de Interstate 77 in het noorden van de stad. De weg volgt dan W.T. Harris Boulevard door het noorden en oosten van Charlotte, dit is één van de belangrijkste urban arterials van Charlotte met 2x2 tot 2x3 rijstroken en grote kruispunten. Er is in het noordoosten van de stad een aansluiting op de Interstate 85 en in het oosten op de ringweg Interstate 485.

Buiten Charlotte telt de weg nog langere tijd 2x2 rijstroken of als 5-strooks weg met center turn lane tot de stad Albemarle, een traject van ruim 50 kilometer. Dit voert door de exurbs van Charlotte en plattelandsgebied met veel bebossing tussen Charlotte en Albemarle. Oostelijk van Albemarle is de weg overwegend enkelbaans met tegenverkeer. Met een brug met 2x2 rijstroken steekt men de Pee Dee River over. Nabij Biscoe is een aansluiting op de Interstate 74.

De State Route 24 voert dan verder oostwaarts als een enigszins secundaire weg. Men kruist in deze regio veel noord-zuid verlopende US Highways. Uiteindelijk buigt de weg naar het zuiden af en voert dan door de grotere stad Fayetteville, de route door Fayetteville is een belangrijke urban arterial en valt grotendeels samen met de State Route 87. Bij het centrum van Fayetteville steekt men de Cape Fear River over, waar er ten oosten van Fayetteville nog een ruim klaverblad met de Interstate 95 volgt.

Fayetteville - Morehead City

NC-24 bij Swansboro.

Ten oosten van I-95 voert de State Route 24 over de kustvlakte van het oosten van North Carolina. Dit is een gebied met vrij veel bebossing maar ook weilanden. De State Route 24 is hier een 2x2 divided highway over een afstand van bijna 50 kilometer tussen Fayetteville en Clinton. Niet ver ten oosten van Clinton kruist men de Interstate 40, de weg is hier een enkelbaans weg, maar tussen Kenansville en Jacksonville is de weg weer een 2x2 divided highway, het laatste deel tot in de stad Jacksonville valt ook samen met de US 258.

De weg volgt dan de US 17 over de freeway bypass van Jacksonville. Oostelijk van Jacksonville is de weg over 30 kilometer een 2x2 divided highway tot Swansboro, waar men de Atlantische kust bereikt. De weg volgt hier een 5-strooks weg met center turn lane door een dichter bebouwde kustregio. De State Route 24 eindigt vlak voor Morehead City dan op de US 70.

Geschiedenis

De oorspronkelijke State Route 24 van 1922 verliep van Laurinburg via Fayetteville naar Warsaw. In 1925 werd dit westwaarts verlengd tot de grens met South Carolina en oostwaarts tot Kenansville. In 1930 volgde een tweede verlenging oostwaarts tot de kust bij Swansboro. In de jaren '30 is het traject van de State Route 24 meermaals gewijzigd in verband met de introductie van meer US Highways in North Carolina. Het deel ten westen van Fayetteville werd grotendeels de US 401. In 1941 werd het westelijk eindpunt gewijzigd naar de stad Fayetteville, waarbij de weg dus alleen in het oosten van North Carolina verliep, van Fayetteville tot Morehead City. In 1963 werd het westelijk beginpunt significant gewijzigd, helemaal naar Charlotte, waarmee een 171 kilometer lange dubbelnummering met de State Route 27 ontstond.

De State Route 24 is van significant belang voor doorgaand verkeer in North Carolina, het is een directe verbinding tussen diverse grotere steden, zoals Charlotte, Albemarle, Fayetteville, Jacksonville en Morehead City, een stad die met de opening van het vergrote Panamakanaal aan belang toenam voor de scheepvaart. Tevens verbindt de weg een aantal grote militaire bases, zoals Fort Bragg, Pope Army Airfield en Camp Lejeune. Om die reden werd de weg aangewezen als High Priority Corridor.

Charlotte - Albemarle

Midden jaren '90 is de W.T. Harris Boulevard in Charlotte uitgebouwd tot een brede stadsboulevard met 2x2 tot 2x3 rijstroken. Dit is tegenwoordig een belangrijke ontsluiting van het noorden en oosten van Charlotte. Het westelijk beginpunt van State Route 24 was oorspronkelijk I-77 in het noorden van Charlotte, in 2008 werd dit 2 kilometer westwaarts verlengd met de opening van een nieuw stuk van I-485.

Het traject van Charlotte tot Albemarle is in fases naar een 2x2 divided highway verbreed, over het algemeen van west naar oost, beginnend midden jaren '90 bij Charlotte en rond 2008 voltooid tot aan Albemarle.

Albemarle - Fayetteville

Begin jaren '70 opende een nieuwe brug over de Cape Fear River in Fayetteville, waarmee de route van de State Route 24 door de stad werd rechtgetrokken. Oorspronkelijk moest het verkeer vaak afslaan op het grid van het centrum van Fayetteville. Circa 2002 is de weg tussen Spout Springs en Manchester nabij Fayetteville naar 2x2 rijstroken verbreed. Op 7 augustus 2019 opende een 2x2 bypass van Troy voor het verkeer.[1]

Fayetteville - Jacksonville

In 1982 opende een bypass van Vander, een dorp net ten oosten van Fayetteville. Deze bypass had een compleet klaverblad met rangeerbanen met Interstate 95. Pas later is de weg tussen Vander en Clinton integraal opgewaardeerd naar 2x2 rijstroken, met omleggingen bij Stedman, Autryville en Roseboro. Omstreeks 2017 werd het tracé tussen Vander en Roseboro opengesteld,[2] de bypass van Roseboro volgde in 2018.

Tussen Warsaw en Kenansville is de State Route 24 in het jaar 2000 een stukje over I-40 geleid. De 2x2 bypass van Kenansville is in de jaren '90 aangelegd, samen met een grootschalige verdubbeling van de State Rotue 24 tussen Kenansville en de aansluiting op de US 258 bij Richlands, niet ver van Jacksonville.

In 2006 werd de NC-24 rond Jacksonville over de bypass van de US 17 geleid, de oude route door de stad is sindsdien een business route.

Referenties

Freeways in Fayetteville

All-American Freeway