State Route 24 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-24
Begin Salina
Einde Green River
Lengte 160 mi
Lengte 258 km
Route

Salina

Sigurd

Loa

Lyman

Bicknell

Torrey

Fruita

Caineville

Hanksville

De State Route 24 (SR-24) is een state route in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een lange boog door het zuiden van Utah, vanaf Salina via het Capitol Reef National Park naar I-70 ten westen van Green River. De State Route 24 is met 258 kilometer de langste state route van Utah.

Routebeschrijving

De State Route 24 ten westen van Caineville.

De State Route 24 begint in het westen van Salina op de US 50 en verloopt dan zuidwestwaarts, door de agrarische vallei van de Sevier River. Ten noorden van Sigurd gaat de weg onder I-70 door, maar heeft er alleen een indirecte aansluiting mee via de State Route 259. Na Sigurd voert de weg door de witte bergen en voert daarna over een ongenaamde bergpas op circa 2.200 meter. De weg voert dan door een hooggelegen vallei met ranches en stijgt verder naar een ongenaamde 2.556 meter hoge bergpas. De route voert daarna door dunbevolkt gebied met enkele kleine dorpjes.

De route passeert door een smaller dal tussen Thousand Lake Mountain in het noorden en Boulder Mountain naar het zuiden. Hier sluit bij Torrey de State Route 12 aan. Daarna voert de weg door het spectaculair Capitol Reef National Park. De State Route 12 is de primaire toegangsweg naar dit nationale park en voert door canyons van de Fremont River.

Hierna ligt nog één dorp op de route, Hanksville. De State Route 24 buigt dan naar het noordoosten af en voert door afgelegen woestijngebied van het Wild Horse Mesa. Dit traject is eenzaam en desolaat. De weg loopt op enige afstand parallel aan de San Rafael Swell, een geologische formatie. De weg eindigt op een aansluiting met de Interstate 70, net ten oosten van de San Rafael Swell en een eindje ten westen van Green River.

Geschiedenis

Het grootste deel van de route, tussen Sigurd en Hanksville, werd in fases in 1910 en 1912 een state highway, alhoewel de weg toen nog weinig ontwikkeld werd. In 1927 werd het als de State Route 24 genummerd en in 1935 verlengd van Hanksville naar de toenmalige US 6 bij Green River.

In de jaren '30 is gestart met het verharden van de State Route 24, veelal van west naar oost. Tegen 1940 was het traject van Salina tot Loa verhard. In de jaren '40 volgde het deel tot Fruita, dat toegang gaf tot het Capitol Reef National Park. In de tweede helft van de jaren '50 is het deel van Fruita via Hanksville tot de toenmalige US 6 in Green River als verharde weg aangelegd. In 1961 opende een verbeterd tracé door het Capitol Reef National Park. Met de bouw van I-70 door de San Rafael Swell in 1964 werd de State Route 24 ingekort tot een aansluiting op I-70 een eind ten westen van Green River.

Capitol Reef National Park

In 1937 werd het Capitol Reef National Monument opgericht, om het Capitol Reef te beschermen, een geologische formatie die in de noord-zuid richting is georiënteerd. Indertijd verliep de State Route 24 al door het gebied. In 1971 werd het formeel een nationaal park, waarmee de oppervlakte ook flink vergroot werd.

Als zijtak van de State Route 24 is de Scenic Drive aangelegd, een circa 10 kilometer lange verharde weg vanaf Fruita zuidwaarts tot in de kloof. Aan de oostkant van het park vormt de Notom-Bullfrog Road een 16 kilometer lange verharde weg vanaf de State Route 24 zuidwaarts.

Verkeer op de State Route 24 hoeft geen toegangsgeld voor het Capitol Reef National Park te betalen.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 4.000 voertuigen tussen Salina en Sigurd, het drukste deel van de route. Zuidelijker is een lang traject naar Loa met slechts 1.000 tot 1.500 voertuigen per dag, iets stijgend naar 1.800 voertuigen tot Torrey. Door het Capitol Reef National Park rijden 1.200 voertuigen per dag. Oostelijker rijden slechts 300 tot 500 voertuigen per dag via Hanksville naar I-70.

Referenties


State routes in Utah



In vet state routes die langer dan 50 kilometer zijn.