State Route 61 in California

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf State Route 260 in California)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
California 61.svg
SR-61 CA map.png
SR-61
Begin San Leandro
Einde Oakland
Lengte 7 mi
Lengte 11 km
Route

Centrum.svg San Leandro California 185.svg

Afslagsymbool.svg I-880.svg

Centrum.svg Alameda

Centrum.svg Oakland

Afslagsymbool.svg I-880.svg

De State Route 61 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een korte noord-zuidroute in het San Francisco Bay Area, tussen San Leandro en Oakland. De State Route 61 is 11 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint in San Leandro op een kruispunt met de State Route 185. De State Route 61 voert in eerste instantie westwaarts over Davis Street, een urban arterial met 2x2 rijstroken. Er is een aansluiting met de Interstate 880 in San Leandro. De weg slaat dan naar het noorden af over Doolitte Drive die langs het Oakland International Airport loopt. Doolitte Drive heeft 2 tot 5 rijstroken met deels een center turn lane. Via een korte brug komt men dan in de suburb Alameda, gelegen op een eiland. Via diverse wegen verloopt de State Route 61 door Alameda. De weg gaat dan door een onderzeetunnel, de Posey and Webster Street tubes naar Oakland. Vlak daarna eindigt de State Route 61 in Oakland op de Interstate 880.

Wegnummers

De weg staat bekend als de State Route 61, maar twee niet-bewegwijzerde nummers zijn ook onderdeel van de weg, namelijk de State Route 112 en State Route 260. Technisch gezien is alleen het noord-zuiddeel als de State Route 61 genummerd, het oost-westdeel in San Leandro is formeel als de State Route 112 genummerd, en de tunnels tussen Alameda en Oakland als de State Route 260.

Geschiedenis

De State Route 61 was oorspronkelijk gepland als langere noord-zuidroute langs de oostkant van de San Francisco Bay. De weg moest oorspronkelijk vanaf de Dumbarton Bridge in Newark tot Albany lopen, parallel aan de I-880. Deze route zou door de wetlands van de San Francisco Bay lopen en is daarom niet aangelegd.

De State Route 61 heeft de oudste onderwatertunnel van California, de Posey Tube tussen Oakland en Alameda opende op 27 oktober 1928 voor het verkeer. In 1963 opende daar parallel de Webster Street tube van. Dit waren afzinktunnels. De brug over de San Leandro Bay opende in 1953 voor het verkeer. De kunstwerken van de aansluiting met de I-880 in San Leandro zijn in 2013-2014 vervangen in verband met de verbreding van de I-880.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 22.000 voertuigen op diverse delen van de route door San Leandro. Op de brug over de San Leandro Bay naar Alameda rijden 40.000 voertuigen per dag. Door de Posey and Webster Street tubes tussen Alameda en Oakland rijden 54.000 voertuigen per dag.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.