State Route 32 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-32
Begin Orland
Einde Chester
Lengte 74 mi
Lengte 120 km
Route

Orland

Hamilton City

Chico

De State Route 32 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een oost-westroute door Northern California, vanaf Orland in de Sacramento Valley tot nabij Chester in de Sierra Nevada. De weg is 120 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 32 begint in Orland op een aansluiting met de Interstate 5, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Redding. De weg voert als enkelbaans weg oostwaarts door de vlakke Sacramento Valley, die agrarisch in karakter is. Na ruim 25 kilometer bereikt men Chico, de grootste stad op de route. De weg verloopt door het centrum van Chico en heeft een aansluiting met de State Route 99. Vanaf Chico voert de State Route 32 noordoostwaarts de Sierra Nevada in en stijgt eerst naar circa 1.350 meter hoogte. Daarna verloopt de weg door een canyon en eindigt ten westen van Chester op de State Route 89.

Geschiedenis

De State Route 32 is van oudsher een enigszins doorgaande verbinding, alhoewel de stad Chico oorspronkelijk vooral via de US 99 - later SR-99 - ontsloten werd, pas later is westelijker de Interstate 5 als noord-zuidroute door Orland aangelegd. De weg heeft het meeste belang tussen Orland en Chico, omdat de Sierra Nevada ten oosten van Chico erg dunbevolkt is. De State Route 32 is nergens hoogwaardig uitgebouwd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 8.000 tot 13.000 voertuigen tussen Orland en Chico, piekend op 23.000 voertuigen in Chico. Oostelijk van Chico daalt de intensiteit snel naar minder dan 3.000 voertuigen per dag, dalend naar amper 900 voertuigen per dag in het Lassen National Forest.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.