State Route 33 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-33
Begin Ventura
Einde Tracy
Lengte 290 mi
Lengte 466 km
Route

Olive Street

Stanley Avenue

Ventura Avenue

Cañada Larga Road

Casitas Vista Road

Casitas Springs

Oak View

Mira Monte

Ojai

Maricopa

Taft

McKittrick

Avenal

Coalinga


Mendota

Firebaugh

Dos Palos

Los Banos

Gustine

Newman

Patterson

Vernalis

De State Route 33 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een vrij lange noord-zuidroute, vanaf Ventura tot Tracy. Het deel tussen Ventura en Ojai is een freeway, de Ojai Freeway van 10 kilometer lengte. De totale route is 466 kilometer lang.

Routebeschrijving

Southern California

De State Route 33 begint op een knooppunt met de US 101 in de stad Ventura, vlakbij de Pacifische Oceaan. De State Route 33 heet hier de Ojai Freeway en telt 2x2 rijstroken. De snelweg loopt door een smal dal en eindigt na 10 kilometer, even voor Ojai. Daarna komt men door een verstedelijkte vallei rond Ojai. Noordelijk daarvan voert de weg door de Topatopa Mountains, een afgelegen bergachtig gebied. Hier ligt over 100 kilometer geen enkele plaats op de route. De weg is bergachtig en slingert door de dalen en over bergpassen. De weg verloopt over de 1.572 meter hoge Pine Mountain Summit. Noordelijk daarvan wordt het gebied minder bergachtig, maar meer woestijnachtig. Men komt dan in de San Joaquin Valley.

San Joaquin Valley

De San Joaquin Valley is de grote centrale vallei van het binnenland van California. De State Route 33 loopt door de westkant ervan, door diverse kleine plaatsjes. Het gebied is deels geïrrigeerd, waardoor het landschap gedeeltelijk bestaat uit woestijn en gedeeltelijk uit agrarisch land. Er liggen diverse kleine plaatsjes op de route. De State Route 33 verloopt veelal op enige afstand parallel aan de Interstate 5, en is er ten noorden van Coalinga een stuk door onderbroken. De grotere plaatsen van de San Joaquin Valley liggen allemaal verder naar het oosten, en worden niet door de State Route 33 aangedaan. De weg eindigt vlak voor Tracy op I-5.

Geschiedenis

De State Route 33 is nooit een erg belangrijke doorgaande weg geweest. De doorgaande route door de San Joaquin Valley was van oorsprong de US 99, later de State Route 99, die al vanaf de jaren '40 is opgewaardeerd tot freeway en alle grotere steden van de vallei onderling verbindt. Tussen 1966 en 1971 is de Interstate 5 in hoog tempo door de westkant van de vallei aangelegd, zodat de State Route 33 alleen nog plaatsen onderling verbindt.

Ojai Freeway

In 1956 is het eerste deel van de Ojai Freeway ten noorden van Ventura aangelegd, als bypass van een gebied waar olie gewonnen wordt. In 1963 opende het zuidelijke deel door Ventura, inclusief het knooppunt met de US 101. In 1970 opende het noordelijkste deel tussen Ventura en Casitas Springs.[1]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 41.000 voertuigen in Ventura bij de US 101, dalend naar 25.000 voertuigen bij het einde van de Ojai Freeway in Casitas Springs. Door de regio Ojai telt de weg nog 20.000 voertuigen, maar ten noorden daarvan rijdt weinig verkeer, met grotendeels slechts 300 tot 600 voertuigen per dag. De dichtstbijzijnde plaatsen liggen hier ruim 100 kilometer uit elkaar.

Het deel door de San Joaquin Valley kent wisselende verkeersintensiteiten, afhankelijk van de nabijheid van de diverse dorpen en stadjes. Grote delen tellen tussen 2.000 en 4.000 voertuigen per dag, met pieken bij grotere plaatsen, zoals 13.000 voertuigen in Coalinga en 12.000 voertuigen in Firebaugh. Zo'n 2.400 voertuigen rijden verder tot de I-5 nabij Tracy.

Referenties

  1. caltrans bridge log
State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.