State Route 33 in New York

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NY-33.svg
SR-33 NY map.png
SR-33
Begin Buffalo
Einde Rochester
Lengte 69 mi
Lengte 111 km
Route

Centrum.svg Buffalo


Kensington Expressway

Afslagsymbool.svg Downtown Buffalo

Afslagsymbool.svg Jefferson Avenue

Afslagsymbool.svg Best Street

Knooppuntsymbool.svg NY-198.svg → Niagara Falls

Afslagsymbool.svg Grider Street

Afslagsymbool.svg Olympic Avenue

Afslagsymbool.svg Bailey Avenue US 62.svg

Afslagsymbool.svg Eggert Road

Afslagsymbool.svg Harlem Road

Knooppuntsymbool.svg I-90.svg → Erie / Rochester

Afslagsymbool.svg Union Road

Afslagsymbool.svg Cayuga Road

Afslagsymbool.svg Buffalo-Niagara International Airport


Centrum.svg Corfu

Centrum.svg Batavia

Centrum.svg Bergen

Centrum.svg Churchville

Centrum.svg North Chili

Centrum.svg Rochester

De State Route 33 of SR-33 is een state route in de Amerikaanse staat New York. De weg verbindt de steden Buffalo met Rochester, twee grotere steden in Upstate New York, alhoewel de weg voor dat doel weinig wordt gebruikt door de parallel lopende Interstate 90. De route is gedeeltelijk een snelweg in Buffalo, en is 111 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het klaverblad tussen I-90 en NY-33 in Buffalo.

Buffalo

De snelweg begint bij het centrum van Buffalo aan Genesee Street. Vanaf daar loopt de snelweg met 2x3 rijstroken naar het noordoosten, door de gedeeltelijk in onbruik geraakte binnenste rij van wijken van de stad. In dit gebied zijn veel huizen gesloopt, en de rest is van slechte kwaliteit doordat ze van voor de jaren 50 stammen. Veel wijken hebben veel leegstand of lege percelen. Aan de oostkant van Buffalo kruist men de SR-198, een korte snelweg om het noorden van het centrum heen. De SR-33 heet dan de Kensington Expressway, en buigt af naar het oosten. Men passeert met 2x3 rijstroken door de oostelijke wijken van Buffalo. Uiteindelijk kruist men de Interstate 90, en houdt de snelwegstatus ook op. De I-90 loopt van Cleveland naar Boston.

De SR-33 loopt daarna verder als hoofdweg door een paar oostelijke voorsteden, en men komt al snel op het platteland. Tevens komt men langs het Buffalo International Airport. De route loopt dan parallel aan de Interstate 90.

Rochester

De enige grotere plaats op de route is Batavia, waar ook een afslag is van de New York State Thruway, oftewel de Interstate 90. De weg buigt dan naar het noordoosten af, om dan parallel aan de Interstate 490 te lopen richting Rochester, een stad met 208.000 inwoners en een agglomeratie van een miljoen inwoners. In de zuidwestelijke wijken van Rochester kruist men dan de I-490, waarna de hoofdweg eindigt in het centrum van Rochester.

Geschiedenis

De Kensington Expressway werd aangelegd om Downtown Buffalo met de luchthaven te verbinden. De aanleg hiervan begon circa 1961. De snelweg is voornamelijk in 1964-1965 opengesteld voor het verkeer. Er waren vroeger plannen om de snelweg door het centrum van Buffalo te verbinden naar de I-190, maar dat is nooit uitgevoerd.

Verkeersintensiteiten

Vanuit het centrum van Buffalo lopen de intensiteiten op van 60.000 tot 120.000 voertuigen, wat na de luchthaven snel afloopt tot onder de 5.000 voertuigen. In Rochester is de weg ook niet erg druk met maximaal 17.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Expressways in Buffalo

Interstate 90Interstate 190Interstate 290Interstate 990

US 219SR-33SR-198SR-400

Buffalo SkywayLaSalle ExpresswayRobert Moses Parkway