State Route 39 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-39
Begin Huntington Beach
Einde Angeles National Forest
Lengte 50 mi
Lengte 80 km
Route

Huntington Beach

Westminster

Stanton

Buena Park

La Habra


West Covina

Covina

Azusa

Falling Springs

De State Route 39 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een noord-zuidroute door Southern California in het stedelijk gebied van Los Angeles en bestaat uit twee delen, een zuidelijk deel van Huntington Beach tot La Habra, en een noordelijk deel van West Covina tot de State Route 2 in het Angeles National Forest. De gecombineerde route is 80 kilometer lang.

Routebeschrijving

Huntington Beach - La Habra

De State Route 39 begint in Huntington Beach op de State Route 1, pal aan het strand van de Pacifische Oceaan. De State Route 39 loopt de gehele lengte van Huntington Beach tot La Habra door dichtbebouwd gebied, en de weg is een urban arterial met overwegend 2x3 rijstroken, deels 2x4 rijstroken. De gehele route tot La Habra heet Beach Boulevard en is één van de belangrijkste onderliggende wegen in dit deel van het stedelijk gebied van Los Angeles. De weg voert door diverse suburbs die aan elkaar gegroeid zijn. Ook kruist men tal van freeways, waaronder de Interstate 5 en de Interstate 405. De State Route 39 eindigt in La Habra op de State Route 72.

West Covina - Angeles National Forest

Het tweede deel begint 15 kilometer noordelijker op een aansluiting met de Interstate 10 in West Covina. De weg heet hier Azusa Avenue en voert ongeveer 10 kilometer door bebouwd gebied tot voorbij de suburb Azusa. Buiten Azusa loopt de weg de San Gabriel Mountains in als bochtige enkelbaans weg. De weg is tot aan Falling Springs te berijden, op 1.500 meter hoogte. De laatste 7 kilometer tot de State Route 2 is gesloten voor publiek verkeer. Dit is een spectaculaire route langs ravijnen op ruim 2.000 meter hoogte.

Geschiedenis

De State Route 39 was oorspronkelijk gepland als doorgaande route van Huntington Beach tot Azusa en verder tot de State Route 2. Tussen La Habra en West Covina ontbreekt de route, alhoewel verkeer de route wel kan afleggen via alternatieve wegen, meest prominent Hacienda Road, Hacienda Boulevard en Colima Road. De ontwikkeling van de weg volgde de suburbane groei van Orange County die al in de jaren '40 begon. De weg is in het bebouwd gebied sinds de jaren '90 weinig veranderd.

Het noordelijkste deel van de State Route 39 is sinds 1978 afgesloten voor het publiek vanwege het gevaar van landverschuivingen. Een alternatieve oostelijke route die bekend staat als East Fork Road is tussen 1936 en 1961 aangelegd door een andere canyon, maar is nooit afgebouwd.

Verkeersintensiteiten

De State Route 39 is een extreem drukke urban arterial met verkeerslichten. Op het grootste deel van de route tussen Huntington Beach en Buena Park rijden 65.000 tot 84.000 voertuigen per dag. Het deel van Buena Park tot La Habra is met 32.000 tot 45.000 voertuigen iets minder druk. Van het deel tussen West Covina en Azusa zijn geen verkeersgegevens bekend. Het bergdeel in de San Gabriel Mountains telt eerst 2.000 voertuigen per dag, dalend naar minder dan 200 voertuigen per dag bij het einde na Falling Springs.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.