State Route 3 in Alaska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-3
Begin Gateway
Einde Fairbanks
Lengte 323 mi
Lengte 520 km
Route

Palmer

Gateway

West Gateway

East Wasilla


Wasilla

Willow

Nenana

Fairbanks

De State Route 3, administratief genummerd als de Interstate A4 en bekend als de George Parks Highway is een state route en gedeeltelijke freeway in de Amerikaanse staat Alaska. De weg vormt een noord-zuidverbinding vanaf Gateway naar Fairbanks. De weg voert door het Denali National Park. De State Route 3 is 520 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Gateway begint de weg op de Glenn Highway, de State Route 1 die als freeway naar Anchorage loopt. De snelweg is 7 kilometer lang en eindigt aan de rand van Wasilla. Deze omgeving is vrij dichtbevolkt. De weg loopt eerst een stuk westwaarts maar volgt dan de Susitna River naar het noorden. De eerste 20 kilometer voert nog door enigszins gecultiveerd gebied, maar noordelijker voert de weg voornamelijk door onbewoonde wildernis. Het brede dal van de Susitna River wordt naar het noorden toe smaller en het Alaska Range doemt op, met de 6.168 meter hoge Denali als hoogste punt van zowel Alaska als geheel noord-Amerika. De berg is echter vaak in bewolking gehuld. De State Route 3 blijft op minimaal 55 kilometer afstand van deze berg. De gletsjers van het gebergte reiken tot dichter bij de weg.

Noordelijker bij Cantwell sluit de State Route 8 aan. De weg doorkruist dan het Alaska Range via een smal dal. De bergen direct rondom de weg zijn ongeveer 2.000 meter hoog. Noordelijker komt men in vlakker gebied in het binnenland van Alaska. Bij Nenana steekt men de Tanana River over, waarna de weg naar het oosten afbuigt en de rivier op enige afstand volgt tot de stad Fairbanks. De weg eindigt dan in Fairbanks als een 2x2 divided highway. De State Route 3 sluit ongelijkvloers op de State Route 2 aan.

Geschiedenis

De George Parks Highway als verbinding tussen Anchorage en Fairbanks is één van de belangrijkste wegen van Alaska, maar kwam pas laat tot ontwikkeling. De historische noord-zuidroute verliep oostelijker via de SR-2, SR-4 en SR-1 over Delta Junction, die in de jaren '20 al te berijden was door gemotoriseerd verkeer. De State Route 3 was pas in 1971 voltooid als directe route van Anchorage naar Fairbanks. Deze was ook van groot belang voor het toerisme, aangezien het de enige doorgaande weg naar het Denali National Park is.

Alhoewel de State Route 3 in Gateway begint, beginnen de mijlpalen in Anchorage, en verloopt eerst over de Glenn Highway (SR-1) tot bij Gateway waar de SR-3 begint.

Toekomst

Al jaren wordt gesproken over een mogelijke "Knik Arm Bridge" over de Cook Inlet ten noorden van Anchorage. Deze zou de afstand van Anchorage tot Fairbanks met circa 40 kilometer bekorten.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 29.000 voertuigen op de snelweg bij Gateway, wat iets stijgt naar 31.000 voertuigen in het oosten van Wasilla en 30.000 voertuigen door Wasilla. Dit daalt geleidelijk naar 4.200 voertuigen ten zuiden van Willow en 2.900 voertuigen ten noorden daarvan. Het rustigste deel tussen Wasilla en Fairbanks telt zo'n 1.000 voertuigen per etmaal. Dit stijgt geleidelijk naar 4.000 voertuigen ten westen van Fairbanks en maximaal 16.000 voertuigen in Fairbanks.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Alaska