State Route 42 in North Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NC 42.svg
SR-42 NC map.png
SR-42
Begin Asheboro
Einde Colerain
Lengte 223 mi
Lengte 359 km
Route

Centrum.svg Asheboro I-74.svgUS 64.svgUS 220.svg

Centrum.svg Sanford US 1.svgUS 15.svgUS 421.svg

Centrum.svg Fuquay-Varina

Centrum.svg Clayton I-40.svgUS 70.svg

Centrum.svg Wilson I-95.svgUS 117.svgUS 264.svg

Centrum.svg Oak City

Centrum.svg Ahoskie US 13.svg

Centrum.svg Colerain

De State Route 42 of NC-42 is een state route in de Amerikaanse staat North Carolina. De weg vormt een oost-westroute vanaf Asheboro via Sanford en Wilson naar Colerain. Met een lengte van 359 kilometer is het de op twee na langste state route in North Carolina.

Routebeschrijving

De State Route 42 begint in het stadje Asheboro op een kruising met de US 220. Aan de rand van Asheboro sluit de weg aan op de bypass (US 64). De weg volgt dan een wat secundaire enkelbaans route naar Sanford, dit is een weg door licht glooiend en dicht bebost terrein. Op dit 70 kilometer lange traject liggen geen echte dorpen. Rond de stad Sanford kruist men een aantal US Highways die als freeway zijn uitgevoerd.

Na Sanford volgt de State Route 42 een wat kronkelige en secundaire route om vervolgens net ten zuiden van het stedelijk gebied van Raleigh langs te voeren. Hier is een aansluiting op de Interstate 40. Oostelijker worden de bossen minder dicht en bereikt men het stadje Wilson, waar men de Interstate 95 kruist. Oostelijk van Wilson volgt de State Route 42 opnieuw een secundaire route, geleidelijk dichter naar de estuaria van het Pamlico Sound. Men kruist hier een aantal oost-west verlopende US Highways. Uiteindelijk eindigt de weg in Colerain op de State Route 45.

Geschiedenis

De oorspronkelijke State Route 42 van 1922 was een slechts 31 kilometer lange verbinding tussen Wilson en Pinetops in het oosten van North Carolina. De weg is gedurende de jaren '30, 40, 50 en 60 geleidelijk steeds verder verlengd naar het westen en oosten waarmee vanaf begin jaren '60 de huidige route van Asheboro naar Colerain ontstond. Het weinig coherente karakter van de weg reflecteert de gefaseerde verlengingen via secundaire plattelandswegen. De weg is maar weinig opgewaardeerd.

Referenties