State Route 4 in Alaska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-4
Begin Valdez
Einde Delta Junction
Lengte 266 mi
Lengte 428 km
Route

Valdez

Glenallen

Paxson

Delta Junction

De State Route 4, ook wel bekend als de Richardson Highway is een state route in de Amerikaanse staat Alaska. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf Valdez aan de zuidkust tot Delta Junction in het binnenland. De weg is 428 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 4 begint in de kustplaats Valdez, spectaculair gelegen aan een fjord met hoge besneeuwde bergen en gletsjers rondom. De weg verloopt eerst oostwaarts door een dal en dan noordwaarts door de Chugach Mountains. De weg verloopt over de 855 meter hoge Thompson Pass. De weg verloopt noordwaarts door eenzame wildernis, met een spectaculair berglandschap. Noordelijker wordt het terrein wat vlakker en liggen de bergketens op wat grotere afstand van de weg. Men bereikt dan het dorp Glenallen, waar de weg een stukje met de State Route 1 is dubbelgenummerd. De weg doorkruist daarna het oostelijk deel van het Alaska Range, besneeuwde bergen met toppen tot 4.000 meter. De weg loopt door spectaculaire dalen en gletsjers reiken tot vlak bij de weg. Daarna bereikt men opnieuw vlakker gebied en mondt de State Route 4 uit op de State Route 2 in Delta Junction, zo'n 150 kilometer ten zuidoosten van Fairbanks.

Geschiedenis

De Richardson Highway ontstond als trail eind 19e eeuw en was historisch gezien de belangrijkste noord-zuidroute binnen Alaska, als verbinding van de kust bij Valdez tot het landinwaarts gelegen Fairbanks. In 1910 was de trail berijdbaar voor wagons. Deze route werd door Wilds P. Richardson (1861-1929) aangelegd, waar de weg uiteindelijk naar vernoemd is. De weg werd in de jaren '20 van de 20e eeuw geschikt gemaakt voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf 1933 werd een forse tol geheven op vrachtwagens. De Thompson Pass was oorspronkelijk in de winter niet open, waardoor Valdez in de winter geïsoleerd lag. Pas sinds 1950 wordt de Thompson Pass in de winter ook open gehouden. In 1957 was de gehele Richardson Highway geasfalteerd. Tussen 1973 en 1977 werd de Trans-Alaska Pipeline parallel aan de State Route 4 aangelegd. In Valdez zijn overslagterminals voor olietankers.

In 1971 nam het belang van de State Route 4 wat af als noord-zuidverbinding van Alaska, omdat toen de kortere State Route 3 tussen Wasilla en Fairbanks gereedkwam. Deze route is korter voor verkeer van Anchorage naar Fairbanks.

Op 24 januari 2014 blokkeerde een grote lawine de Richardson Highway ten noordoosten van Valdez tussen de Keystone Canyon en Thompson Pass, waardoor er een ijsmeer achter ontstond. De weg was meer dan een week afgesloten, waardoor Valdez onbereikbaar was.

Verkeersintensiteiten

In Valdez rijden dagelijks 4.600 voertuigen, wat daalt naar 400 voertuigen tussen Valdez en Glenallen. Het deel ten noorden van Glenallen dat met de State Route 1 samen loopt telt 900 voertuigen. Het deel door het Alaska Range ten zuiden van Delta Junction telt 300 voertuigen per dag.

Referenties


Hoofdwegen in Alaska