State Route 55 in North Carolina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
NC 55.svg
SR-55 NC map.png
SR-55
Begin Durham
Einde Oriental
Lengte 193 mi
Lengte 311 km
Route

Centrum.svg Durham I-40.svgI-85.svgNC 147.svg

Centrum.svg Apex I-540.svgUS 1.svg

Centrum.svg Holly Spring

Centrum.svg Fuquay Varina US 401.svg

Centrum.svg Angier

Centrum.svg Coats

Centrum.svg Erwin US 421.svg

Centrum.svg Dunn I-95.svgUS 301.svg

Centrum.svg Newtown Grove I-40.svgUS 13.svgUS 701.svgNC 50.svg

Centrum.svg Mount Olive US 117.svg

Centrum.svg Kinston US 70.svgNC 11.svg

Centrum.svg New Bern US 17.svgUS 70.svg

Centrum.svg Grantsboro

Centrum.svg Bayboro

Centrum.svg Oriental

De State Route 55 of NC-55 is een state route in de Amerikaanse staat North Carolina. De weg vormt een noord-zuid en oost-westroute in het oosten van de staat, vanaf Durham tot Oriental aan het Pamlico Sound. De State Route 55 is 311 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 55 begint in het noorden van de stad Durham op een aansluiting met de Interstate 85 en verloopt dan noord-zuid door het oosten van Durham. De weg vormt vervolgens een westelijke bypass van Raleigh, door een suburbaan gebied. De weg is echter wat hoogwaardiger uitgebouwd dan de reguliere stadswegen, er zijn minder kruisingen. De weg voert door de grote suburb Apex en verloopt hier ook parallel aan de Interstate 540. Na de verre suburb Fuquay-Varina verlaat men het stedelijk gebied van de regio Raleigh en voert de State Route 55 als secundaire weg zuidwaarts, later oostwaarts door het vrij vlakke en dicht beboste oosten van North Carolina.

Ter hoogte van Dunn kruist men de Interstate 95 en bij Newton Grove de Interstate 40 plus een aantal andere US Highways. De weg voert dan oostwaarts als secundaire weg naar het stadje Kinston. Hier kruist men de US 70. De State Route 55 verloopt dan parallel aan de US 70 naar New Bern, een regionaal centrum. Bij New Bern steekt men de Neuse River over. De weg voert dan oostwaarts door vlak kustgebied met vrij veel bebossing en eindigt in het dorp Oriental, gelegen aan het Pamlico Sound.

Geschiedenis

De State Route 55 vormde oorspronkelijk een geheel andere route in deze regio, een oost-westverbinding tussen de US 1 in Franklinton en de US 70 in Durham. In 1932 werd de route vanaf Durham zuidwaarts verlengd door Apex naar Holly Springs, waarmee het een soort boog rond Raleigh vormde. Omstreeks 1932-1933 werd de State Route 55 verder naar het zuidoosten verlengd tot de US 301 in Dunn. In 1934 werd het deel ten noorden van Durham geschrapt. Tevens werd de route toen verlengd naar Newton Grove, een gehucht dat thans een belangrijk kruispunt van doorgaande wegen is.

De State Route 55 is in diezelfde periode nog verder oostwaarts verlengd tot de US 70 nabij Kinston. In 1938 volgde een verdere verlenging tot New Bern, parallel aan de US 70, maar omgekeerd aan de huidige routes van deze wegen. In 1941 werden de US 70 en State Route 55 omgewisseld tussen Kinston en New Bern. Later is de US 70 opgewaardeerd zodat de State Route 55 hier een secundaire route bleef. In 1940 werd de State Route 55 verlengd van New Bern tot Oriental aan het Pamlico Sound, waarmee de huidige route van Durham tot Oriental ontstond.

De weg is later vooral opgewaardeerd tussen Durham, Apex en Holly Springs als belangrijke lokale ontsluitingsweg die beter is ingericht op snelverkeer dan de lokale wegen. I-540 verloopt hier echter parallel aan, zodat het belang voor doorgaand verkeer gering is.

Referenties