State Route 5 in Alaska

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alaska 5 shield.svg
SR-5 AK map.png
SR-5
Begin Tetlin Junction
Einde Eagle
Lengte 160 mi
Lengte 257 km
Route

Centrum.svg Tetlin Junction Alaska 2 shield.svg

Centrum.svg Chicken

Centrum.svg Eagle

De State Route 5, ook wel bekend als de Taylor Highway is een state route in de Amerikaanse staat Alaska. De weg verbindt Tetlin Junction met het afgelegen dorp Eagle aan de Yukon River. De weg is 257 kilometer lang.

Routebeschrijving

Route 5 begint op een kruispunt met de State Route 2 (Alaska Highway) in het gehucht Tetlin Junction, 20 kilometer ten oosten van Tok. De weg verloopt noordoostwaarts door eenzame wildernis. Na 106 kilometer komt men door het gehucht Chicken dat 17 inwoners telt. Dit is het enige dorp tussen begin en eindpunt van de weg. De weg is tot aan Chicken geasfalteerd, daarna een gravelweg. De weg voert door heuvelachtig gebied met soms wat lage bergketens. Echt grote hoogteverschillen zijn er niet. De weg eindigt in Eagle aan de Yukon River, niet ver van de grens met Canada (Yukon). Eagle is een dorpje met minder dan 100 inwoners.

Geschiedenis

De weg is in 1953 aangelegd voor de mijnbouw. De weg wordt in de winter niet open gehouden voor verkeer, maar is wel met sneeuwscooters berijdbaar.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 180 voertuigen op het zuidelijke deel en 40 voertuigen op het noordelijke deel.[1]

Referenties

Hoofdwegen in Alaska

Alaska 1 shield.svgAlaska 2 shield.svgAlaska 3 shield.svgAlaska 4 shield.svgAlaska 5 shield.svgAlaska 6 shield.svgAlaska 7 shield.svgAlaska 8 shield.svgAlaska 9 shield.svgAlaska 10 shield.svgAlaska 11 shield.svgAlaska 98 shield.svg