State Route 5 in Arkansas

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-5
Begin Hot Springs
Einde Mountain Home
Lengte 40 + 147 mi
Lengte 65 + 236 km
Route

Hot Springs

Benton

Little Rock


Cabot

Heber Springs

Mountain View

Mountain Home

Missouri

De State Route 5 of Highway 5 is een state route in de Amerikaanse staat Arkansas. De weg vormt een noord-zuidroute door het midden van de staat en bestaat uit drie delen, een zuidelijk deel van 65 kilometer lengte tussen Hot Springs en de hoofdstad Little Rock, een heel kort stuk in Little Rock zelf en een langer traject van 236 kilometer vanaf Cabot tot de grens met Missouri.

Routebeschrijving

Hot Springs - Little Rock

De State Route 5 begint als het noordelijk deel van de bypass van de stad Hot Springs, de weg begint op de US 70 ten oosten van Hot Springs en voert als super two noordwaarts door heuvelachtig en bebost gebied. Ten noordoosten van Hot Springs eindigt de bypass en vormt de State Route 5 een standaard tweestrooks weg die oostwaarts door landelijk gebied met veel bebossing voert. Via kleine dorpjes voert de weg naar Benton, een wat grotere plaats nabij de Interstate 30. Vanaf hier verloopt de State Route 5 parallel aan I-30 naar de hoofdstad Little Rock. De State Route 5 eindigt dan op de aansluiting met de Interstate 430 ten zuidwesten van Little Rock.

Een tweede deel van minder dan 1 kilometer lengte voert over de Main Street Bridge over de Arkansas River in Downtown Little Rock.

Little Rock - Mountain Home

De SR-5/25 bij Heber Springs.

Het tweede primaire deel begint ruim ten noordoosten van Little Rock op een aansluiting met de US 67 bij Cabot. De State Route 5 voert dan noordwaarts als een standaard tweestrooks weg over het platteland van het centrale deel van Arkansas. Dit gebied bestaat uit een afwisseling van weilanden, bossen en wat lage heuvelruggen. Er liggen alleen kleine plaatsjes op de route.

Noordelijker voert de weg door heuvelachtiger terrein, via Heber Springs, waar een vrij lange dubbelnummering met de State Route 25 is. De State Route 5 voert daarna noordwestwaarts door vrij dunbevolkt bosgebied naar het stadje Mountain View. Daarna volgt de weg de White River noordwaarts door opnieuw bebost heuvelland en steekt de White River over bij Calico Rock. Uiteindelijk bereikt men het stadje Mountain Home in het noorden van Arkansas. Daar kruist men de US 412. De weg voert dan verder tot de grens met Missouri, waar de State Route 5 in Missouri verder gaat naar Ava en uiteindelijk Lebanon aan I-44.

Geschiedenis

De State Route 5 was één van de oorspronkelijke state highways van 1926 en verliep destijds alleen in het noorden van de staat, vanaf Jacksonville nabij Little Rock tot de grens met Missouri. Bijna de hele weg was destijds nog onverhard.

Het traject tussen Hot Springs en Little Rock was oorspronkelijk een onderdeel van de US 67 en US 70. Bij de upgrade van die routes tot autosnelweg ten zuidwesten van Little Rock (later I-30) werd die route verlegd, waarna de State Route 5 tussen Hot Springs en Little Rock over de voormalige US 67/70 werd geleid.

De State Route 5 is weinig opgewaardeerd in de loop der jaren. Het is vrijwel overal een eenvoudige tweestrooks weg gebleven. In 2006 is een 4 kilometer lang deel bij Cabot als nieuwe 2x2 divided highway aangelegd ten noorden van de US 67. Tussen 2019 en 2023 is de bypass van Hot Springs verlengd als ongelijkvloerse super two. Dit 10 kilometer lange deel is op 18 september 2023 geopend.[1]

Referenties