State Route 5 in Michigan

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
M-5
Begin Detroit
Einde West Bloomfield
Lengte 21 mi
Lengte 34 km
Route

Detroit

Redford Charter Township


Grand River Avenue

Farmington Road

Grand River Avenue

→ Lansing / Warren

12 Mile Road


Farmington Hills

West Bloomfield

De State Route 5 of M-5 is een State Route in de Amerikaanse staat Michigan. De weg is gedeeltelijk een freeway, en een belangrijke hoofdstraat in de agglomeratie Detroit. De route is 34 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint als Grand River Avenue in het centrum van Detroit, als éénrichtingsweg die steeds breder wordt. Men passeert langs enkele hoge wolkenkrabbers. Bij de Interstate 75 telt de weg 6 rijstroken. Men verlaat vrij snel het kleine centrum en men komt dan door een verwaarloosd en vervallen gebied, waar veel percelen leeg staan en de huizen gesloopt zijn. Detroit heeft sinds de jaren 50 de helft van zijn bevolking verloren, en dat is langs deze hoofdweg goed te zien. Na 3 kilometer kruist men de Interstate 94. De weg loopt daarna parallel aan de Interstate 96 naar het noordwesten. Hoe verder men van het centrum raakt, des te bevolkter de wijken weer raken. In het noordwesten van de stad kruist men de SR-39, de Southfield Freeway, een noord-zuidverbinding.

De weg krijgt daarna ook gescheiden rijbanen en telt 2x4 rijstroken. Bij de kruising met 8 Mile Road volgt een belangrijke culturele scheiding, tussen de armere wijken van Detroit en de welvarende suburbs ten noorden ervan. Men komt dan eerst in de voorstad Redford, en daarna in Farmington Hills. In deze stad begint het snelweggedeelte van de M-5, en gaat de Grand River Avenue als secundaire weg rechtdoor. De snelweg telt hier 2x2 rijstroken. Via een groot knooppunt kruist men de Interstate 96, Interstate 275 en de Interstate 696. De M-5 loopt dan als de Haggerty Connector naar het noorden, een korte snelweg vormend tot Pontiac Trail, een oude hoofdweg van Pontiac naar Novi.

Geschiedenis

De bypass van Farmington, een stuk snelweg van 8 kilometer tussen het grote knooppunt met de I-96, I-275 en I-696 en Grand River Avenue, was oorspronkelijk als de State Route 102 genummerd. Dit stuk snelweg is waarschijnlijk in de jaren 70 opengesteld. In 1994 is dit omgenummerd naar de State Route 5. Op 2 augustus 1999 opende een 3 kilometer lang traject door Novi als freeway.

Verkeersintensiteiten

Het snelweggedeelte in Farmington Hills is vrij rustig met 34.000 voertuigen per etmaal. De Grand River Avenue telt zo'n 15.000 voertuigen per etmaal en is met 6 tot 8 rijstroken behoorlijk oversized. Het drukste gedeelte ligt tussen Novi en West Bloomfield met 71.000 voertuigen per etmaal.

Referenties


Freeways in Detroit

Interstate 75 Chrysler FreewayInterstate 94 Edsel Ford FreewayInterstate 96 Jeffries FreewayInterstate 275Interstate 375 Chrysler ExpresswayInterstate 696 Reuther Freeway

US 23SR-5 Haggerty ConnectorSR-8 Davison ExpresswaySR-10 Lodge FreewaySR-14SR-39 Southfield FreewaySR-53 Columbus FreewaySR-59