State Route 60 in California

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
California 60.svg
SR-60 CA.png
SR-60
Begin Los Angeles
Einde Beaumont
Lengte 70 mi
Lengte 113 km
Route

Los Angeles city limits

1A Knooppuntsymbool.svg I-10.svg

1B Afslagsymbool.svg Mateo Street

1C Afslagsymbool.svg Soto Street

1A Knooppuntsymbool.svg I-5.svg

1C Knooppuntsymbool.svg I-5.svgUS 101.svg

1D Afslagsymbool.svg Witthier Boulevard

2 Afslagsymbool.svg Indiana Street

3A Afslagsymbool.svg Downey Road

3B Knooppuntsymbool.svg I-710 (CA).svg

4 Afslagsymbool.svg Atlantic Boulevard

Montebello city limits

6A Afslagsymbool.svg Findlay Avenue

6B Afslagsymbool.svg Garfield Avenue

8 Afslagsymbool.svg Paramount Boulevard

Rosemead city limits

9 Afslagsymbool.svg San Gabriel Boulevard

10A Afslagsymbool.svg Rosemead Boulevard

South El Monte city limits

10B Afslagsymbool.svg Santa Anita Avenue

11 Afslagsymbool.svg Peck Road

Industry city limits

12 Knooppuntsymbool.svg I-605.svg

13 Afslagsymbool.svg Crossroads Parkway

14 Afslagsymbool.svg 7th Avenue

16 Afslagsymbool.svg Hacienda Boulevard

18 Afslagsymbool.svg Azusa Avenue

19 Afslagsymbool.svg Fullerton Road

20 Afslagsymbool.svg Nogales Street

21 Afslagsymbool.svg Fairway Drive

Diamond Bar city limits

23 Afslagsymbool.svg Brea Canyon Road

24A Knooppuntsymbool.svg California 57.svg

24B Afslagsymbool.svg Grand Avenue

25 Knooppuntsymbool.svg California 57.svg

26 Afslagsymbool.svg Diamond Bar Boulevard

Pomona city limits

28 Afslagsymbool.svg Philips Ranch Road

29A Knooppuntsymbool.svg California 71.svg

29B Afslagsymbool.svg Garey Avenue

30 Afslagsymbool.svg Reservoir Street

Chino city limits

32 Afslagsymbool.svg Ramona Avenue

33 Afslagsymbool.svg Central Avenue

34 Afslagsymbool.svg Mountain Avenue

Ontario city limits

35 Afslagsymbool.svg Euclid Avenue

36 Afslagsymbool.svg Grove Avenue

37 Afslagsymbool.svg Vineyard Avenue

38 Afslagsymbool.svg Archibald Avenue

39 Afslagsymbool.svg Haven Avenue

40 Afslagsymbool.svg Milliken Avenue

41 Knooppuntsymbool.svg I-15.svg

Ontario city limits

42 Afslagsymbool.svg Van Buren Boulevard

43 Afslagsymbool.svg Country Village Road

45 Afslagsymbool.svg Pedley Road

46 Afslagsymbool.svg Pyrite Street

48 Afslagsymbool.svg Valley Way

50 Afslagsymbool.svg Rubidoux Boulevard

Riverside city limits

52A Afslagsymbool.svg Market Street

52B Afslagsymbool.svg Main Street

53A Knooppuntsymbool.svg California 91.svg

53B Knooppuntsymbool.svg I-215.svg

33 Afslagsymbool.svg 3rd Street

32 Afslagsymbool.svg University Avenue

31 Afslagsymbool.svg Martin Luther King Boulevard

30B Afslagsymbool.svg Watkins Drive

30A Afslagsymbool.svg Fair Isle Drive

58 Knooppuntsymbool.svg I-215.svg

59 Afslagsymbool.svg Day Street

Moreno Valley city limits

60 Afslagsymbool.svg Frederick Street

61 Afslagsymbool.svg Heacock Street

62 Afslagsymbool.svg Perris Boulevard

64 Afslagsymbool.svg Nason Street

65 Afslagsymbool.svg Moreno Beach Drive

66 Afslagsymbool.svg Redlands Boulevard

67 Afslagsymbool.svg Theodore Street

68 Afslagsymbool.svg Gilman Springs Road

74 Afslagsymbool.svg Jack Rabbit Trail

77 Knooppuntsymbool.svg I-10.svg → Indio / Phoenix

De State Route 60 of SR-60 is een State Route in de Amerikaanse staat California. De weg is geheel uitgevoerd als freeway, en heet tussen Los Angeles en Riverside Pomona Freeway, en tussen Riverside en Beaumont de Moreno Valley Freeway. De snelweg verbindt Los Angeles met de snelgroeiende oostelijke voorsteden in het Inland Empire. Het is één van de voornaamste verbindingswegen tussen de suburbs rond Ontario en Riverside, en de werklocaties in Orange County en Los Angeles County, en kent derhalve ernstige congestie, en staat in de spits en ruim daarbuiten vaak over tientallen kilometers vast. De route loopt door 5 steden met meer dan honderdduizend inwoners, en vele kleinere voorsteden. Het traject is 70 mijl of 113 kilometer lang.

Routebeschrijving

Pomona Freeway

De Pomona Freeway is vernoemd naar de stad Pomona, die halverwege op de route tussen Los Angeles en Riverside ligt. Dit gedeelte is het drukst van de SR-60, en kent ook heel veel vrachtverkeer. De snelweg begint aan het complexe East LA Interchange, aan de oostkant van het centrum van Los Angeles, waar de Interstate 5 en de Interstate 10 lopen. De snelweg telt al direct 2x5 rijstroken, en passeert door het gebied van East Los Angeles, wat geen aparte stad is, maar onder het bestuur van Los Angeles County valt (niet te verwarren met de stad Los Angeles). Desondanks wonen hier nog zo'n 124.000 mensen. Al na een paar kilometer komt men langs het eerste knooppunt, dat met de Interstate 710, de Long Beach Freeway, die tussen Pasadena en Long Beach loopt. Hier voegt een enorm aantal vrachtwagens dagelijks in.

Men passeert langs de voorsteden Monterey Park en Montebello, en de snelweg loopt dwars door een voormalige vuilnisbelt. Verspreid liggen enkele grote bedrijven langs de snelweg. Ter hoogte van South El Monte kruist men de Interstate 605, de San Gabriel River Freeway, die vanaf El Monte naar Long Beach loopt. Na dit vrij simpele knooppunt komt men in de City Of Industrie, een voorstad met weinig inwoners, maar destemeer industrie, zoals de naam al aangeeft. Hier bevindt zich een groot langwerpig industrieterrein van 25 kilometer lengte, en is verantwoordelijk voor een enorme lading vrachtwagens die hier dagelijks naartoe rijden. Dit terrein ligt ten noorden van de snelweg; Ten zuiden van de snelweg liggen de wat duurdere voorsteden Hacienda Heights en Rowland Heights.

Hierna komt men in de voorstad Diamond Bar, waar de Orange Freeway kortstondig samenloopt met de Pomona Freeway. Deze corridor is extreem druk, en dit stukje telt maar liefst 2x7 rijstroken. Na Diamond Bar loopt de snelweg naar het oosten, langs Pomona, waar de snelweg naar vernoemd is, en Chino Hills. Pomona is een grote voorstad met 161.000 inwoners. Dit gebied is ruwweg de grens tussen het oudere gedeelte van de agglomeratie in het westen, en de snelgroeiende nieuwe suburbs die zich over de komende 60 kilometer uitstrekken. Deze snelle groei en het niet meegroeien van de infrastructuur zorgt voor ernstige congestie, wat wordt verergerd door enorme aantallen vrachtwagens die vanuit de havens van Los Angeles naar de rangeerterreinen landinwaarts reizen. Aan de zuidkant van Pomona kruist men de Chino Valley Freeway, vanwaar men naar de zuidelijker gelegen voorstad Corona kan reizen. Men passeert hierna door Chino zelf, welke 70.000 inwoners telt.

Hierna komt men in Ontario, met 173.000 inwoners een stad op zich, met tevens één van de grotere luchthavens in de agglomeratie. Aan de oostkant van deze stad ligt een groot industrieterrein wat 11 bij 12 kilometer meet. Via een 4-laags knooppunt kruist men de Interstate 15, de Ontario Freeway, die naar San Diego in het zuiden, en Las Vegas in het noorden loopt. Omdat de I-15 wat minder een forenzenroute is, zijn de files op dit traject beperkt. Na de I-15 komt men in een iets minder dichtbebouwd stedelijk gebied, zodat de files op dit traject wel meevallen. Men passeert door een gebied met zogenaamde "Unincorporated Cities", stadjes die geen eigen bestuur hebben, maar onder het bestuur van Riverside County vallen, niet te verwarren met de stad Riverside zelf. Dit zijn onder andere Mira Loma, Glen Avon, Sunnyslope en Rubidoux. Men komt uiteindelijk in de stad Riverside terecht, die 305.000 inwoners telt, en gezien de geschiedenis als aparte stad ook als zodanig kan functioneren. Vaak worden Riverside en San Bernardino nog als een aparte agglomeratie naast Los Angeles gezien, alhoewel het stedelijk gebied de laatste 25 jaar geheel aaneengegroeid is. Aan het knooppunt met de Interstate 215 eindigt de Pomona Freeway. Hier kan men ook de Riverside Freeway nemen naar Riverside, en terug naar de zuidoostelijke voorsteden van Los Angeles en Orange County.

Moreno Valley Freeway

Tussen Riverside en Moreno Valley is de SR-60 dubbelgenummerd met de I-215, de Escondido Freeway. Dit stukje is vrij bergachtig, en kent derhalve weinig woonwijken. Aan de westkant van Moreno Valley slaat de I-215 af naar het zuiden, naar de voorsteden die op maar liefst 140 kilometer van het centrum van Los Angeles liggen.

Moreno Valley is één van de jongste steden in Riverside County, en door de snelle groei in de jaren 80, 90 en vandaag de dag, telt de stad al 180.000 inwoners. Het wegennet is hier niet op berekend, alhoewel Moreno Valley wel te ver ligt vanaf het centrum van Los Angeles om daar nog heen te forenzen. Reistijden van meer dan 2 uur om de 100 kilometer af te leggen zijn normaal, zeker omdat de SR-60 bij het naderen van Los Angeles steeds meer congestie kent. Aan de oostkant van Moreno Valley eindigt het continue stedelijk gebied na 110 kilometer. De snelweg loopt door een gebergte, wat de Moreno Valley scheidt van de sattelietsteden in de Mojavewoestijn. Deze strekken zich nog uit over 80 kilometer, zodat plaatsen als Indio en Coachella op bijna 200 kilometer van Los Angeles liggen. De State Route 60 loopt echter niet zo ver, en eindigt bij Beaumont op de Interstate 10.

Geschiedenis

Pomona Freeway

Oorspronkelijk was de San Bernardino Freeway de primaire link tussen Los Angeles en het Inland Empire. In 1960 had San Bernardino County 500.000 inwoners en telde Riverside County 300.000 inwoners. Dit gebied heet het Inland Empire, en was vroeger voornamelijk industrieel en agrarisch in karakter. In 1959 was de San Bernardino Freeway de enige oost-westverbinding in de regio.[1] De US 60 was destijds de secundaire oost-westverbinding, parallel aan de I-10 (San Bernardino Freeway). De San Gabriel Valley begon te industrialiseren, met name doordat water beschikbaar was. De steden Pomona en Ontario waren de primaire centra van dit gebied. Tegelijkertijd begon de suburbanisatie ten oosten van Los Angeles sterk toe te nemen, waardoor een tweede oost-westsnelweg noodzakelijk was. Begin jaren 60 werden de eerste plannen gemaakt voor de Pomona Freeway (SR-60) die in eerste instantie tussen Los Angeles en Pomona moest lopen.[2]

Het eerste deel van de Pomona Freeway opende in september 1965 voor het verkeer aan het westelijke einde.[3] In het voorjaar van 1967 opende de Pomona Freeway verder tussen de I-710 en de I-605.[4] In november 1967 opende de snelweg verder oostwaarts tot Rowland Heights.[5] Op 1 mei 1970 opende de Pomona Freeway tussen Rowland Heights en Diamond Bar.[6] Ook in 1970 is de snelweg door Pomona verlengd tot aan de San Bernardino County Line.[7] Rond de jaarwisseling van 1970-1971 is de Pomona Freeway door Ontario verlengd en op 1 maart 1973 opende de snelweg bij Mira Loma over 4 kilometer.[8] De openingsdatum van het laatste deel tussen Mira Loma en Riverside is niet bekend, maar is waarschijnlijk in 1972 of 1973 opengesteld.

Moreno Valley Freeway

Het deel tussen Riverside en Moreno Valley is dubbelgenummerd met de Interstate 215. In 1964 is de voormalige US 60 opgewaardeerd naar freeway, maar onbekend is wanneer dit stuk is opengesteld[9] Dit dubbelgenummerde deel was oorspronkelijk ook onderdeel van de US 395 tot 1969, en daarna tijdelijk van de I-15 tot 1976. In 1982 werd het nummer I-215 toegekend. Het deel ten oosten van de I-215 was onderdeel van de US 60, die daarna ingekort is tot Quartzsite in Arizona. Wanneer de Moreno Valley Freeway exact is aangelegd is niet bekend, maar in de jaren 60. De stad Moreno Valley begon pas in de jaren 80 fors te groeien.

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Opening[10]
Knooppuntsymbool.svg SR-91/I-215 Riverside Fwy Canyon Crest Road 4 km ~1961
Armstrong Rd Knooppuntsymbool.svg SR-91/I-215 Riverside Fwy 7 km ~1963
San Gabriel Blvd Knooppuntsymbool.svg I-605 6 km ~1963
Knooppuntsymbool.svg I-215 Perris Blvd 6 km ~1963
Gilman Springs Road Knooppuntsymbool.svg I-10 14 km ~1963
Perris Blvd Gilman Springs Road 9 km 8-6-1964
Knooppuntsymbool.svg I-5 3rd Street 3 km 10-11-1965
Canyon Crest Drive Knooppuntsymbool.svg I-215 4 km 28-1-1966
Paramount Blvd San Gabriel Blvd 1 km 13-1-1967
3rd Street Knooppuntsymbool.svg I-710 1 km 22-3-1967
Knooppuntsymbool.svg I-710 Paramount Blvd 18 km 24-5-1967
Knooppuntsymbool.svg I-605 Fullerton Road 12 km 2-11-1967
Fullerton Road Knooppuntsymbool.svg SR-57 Orange Freeway 9 km 5-5-1970
Knooppuntsymbool.svg SR-57 Orange Fwy Euclid Ave 15 km 25-1-1971
Euclid Ave Milliken Ave 9 km 12-5-1971
Milliken Ave Mission Blvd 5 km 28-2-1973
Mission Blvd Armstrong Rd 7 km 16-1-1976

HOV

Zie ook Los Angeles HOV system.

Een groot deel van de Pomona Freeway beschikt over HOV lanes, vanaf de I-605 bij Avocado Heights tot aan het einde van de snelweg ten oosten van Moreno Valley, een afstand van zo'n 90 kilometer. Dit is één van de langste HOV-faciliteiten in de regio. Alleen het westelijke deel vanaf Downtown Los Angeles tot aan de I-605 kent geen HOV lanes.

Geschiedenis

Op 2 februari 1999 openden de HOV lanes rond Diamond Bar tot aan de San Bernardino County Line voor het verkeer. Tegelijkertijd openden de HOV lanes waarschijnlijk tot aan de I-15 bij Ontario. Circa 2003 openden HOV lanes tussen Rubidoux en Riverside en omstreeks 2008 zijn de HOV lanes tussen Ontario en Rubidoux in gebruik genomen. Omstreeks 2007 of 2008 openden de HOV lanes op het dubbelgenummerde deel met de I-215 door Riverside. In 2004 of 2005 openden de HOV lanes door Moreno Valley. Pas in januari 2011 openden de HOV lanes tussen de I-605 en de SR-57 bij Diamond Bar voor het verkeer.

Verkeersintensiteiten

Exit Plaats 2008 2012
Exit 1 Los Angeles (I-5) 168.000 171.000
Exit 3 East Los Angeles (I-710) 239.000 243.000
Exit 12 South El Monte (I-605) 246.000 254.000
Exit 24 Diamond Bar (SR-57) 340.000 348.000
Exit 29 Pomona (SR-71) 226.000 216.000
Exit 41 Ontario (I-15) 187.000 187.000
Exit 53 Riverside (SR-91) 136.000 130.000
Exit 31 (I-215) Riverside 173.000 -
Exit 58 Riverside (I-215) 128.000 130.000
Exit 74 Beaumont (I-10) 44.000 45.000
De verkeersintensiteiten op de Pomona Freeway.

Verkeersdrukte

De Pomona Freeway is een zeer drukke snelweg, met name ten westen van Pomona. Het deel rond Ontario en verder naar Riverside is wat minder druk, maar het dubbelgenummerde deel met de I-215 door Riverside is juist erg druk. Ten oosten van Moreno Valley is de snelweg vrij rustig. De drukte neemt dichter naar Los Angeles gestaag toe, de Pomona Freeway is één van 3 oost-westsnelwegen vanaf het Inland Empire naar Los Angeles, en samen met de parallelle San Bernardino Freeway de enige die direct bij het centrum van Los Angeles uitkomen, waardoor deze twee snelwegen geliefd zijn om richting het centrum te reizen. De intensiteiten liggen veelal tussen 200.000 en 250.000 voertuigen per etmaal tussen Ontario en Los Angeles, met een piek van 340.000 voertuigen op de dubbelnummering met de Orange Freeway (SR-57) in Diamond Bar.

Referenties

  1. Rand McNally 1959 op cahighways.org
  2. Rand McNally 1963 op cahighways.org
  3. archief LA Times 26-9-1965
  4. archief LA Times 18-12-1966
  5. archief LA Times 3-11-1967
  6. archief LA Times 5-4-1970
  7. archief LA Times 30-4-1970
  8. archief LA Times 1-3-1973
  9. archief LA Times 19-10-1964
  10. California 60 op aaroads.com
Freeways in de metropool Los Angeles

I-5.svg Santa Ana FreewayGolden State FreewayI-10.svg Santa Monica FreewaySan Bernardino FreewayInterstate 15Interstate 105Interstate 110Interstate 210Interstate 215Interstate 405Interstate 605Interstate 710

California 2.svg Glendale FreewayCalifornia 14.svg Antelope Valley FreewayCalifornia 22.svg Garden Grove FreewayCalifornia 23.svg Moorpark FreewayCalifornia 47.svg Terminal Island FreewayCalifornia 55.svg Costa Mesa FreewayCalifornia 57.svg Orange FreewayCalifornia 60.svg Pomona FreewayCalifornia 71.svg Chino Valley FreewayCalifornia 73.svg Corona del Mar FreewayCalifornia 90.svg Marina FreewayCalifornia 91.svg Riverside FreewayUS 101 (CA).svg Hollywood FreewayVentura FreewayCalifornia 103.svg Terminal Island FreewayCalifornia 110.svg Arroyo Seco ParkwayCalifornia 118.svg Ronald Reagan FreewayCalifornia 126.svg Santa Paula FreewayCalifornia 133.svg Laguna FreewayCalifornia 134.svg Ventura FreewayCalifornia 170.svg Hollywood FreewayCalifornia 241.svg Eastern TollwayCalifornia 261.svg Eastern Tollway Extension

State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.