State Route 61 in Hawaii

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-61
Begin Honolulu
Einde Kailua
Lengte 11 mi
Lengte 17 km
Route

Honolulu

Kuakini Street

Pauoa Road

Nuuanu Avenue

Nu‘uanu Pali Tunnels

Kailua

De State Route 61, beter bekend als de Pali Highway, is een state route in Hawaii, gelegen op het eiland Oahu. De Pali Highway verbindt Honolulu met Kailua. De weg is 17 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Pali Highway is de oostelijkste doorgaande verbinding door de Ko'olau Range, het gebergte op Oahu. De gehele route is een 2x2 divided highway, en is in Honolulu deels ongelijkvloers. Er is een semi-knooppunt met de Interstate H1. De Pali Highway kruist de hoofdkam van de Ro'olau Range via de Nu‘uanu Pali Tunnels. Het hoogste punt van de weg ligt op circa 340 meter hoogte. De afdaling aan de oostkant van Oahu is vrij steil, met een haarspeldbocht. De Pali Highway eindigt in de kuststad Kailua.

Geschiedenis

De oorspronkelijke route over de Ko'olau Range was zeer smal. De Nu‘uanu Pali Tunnels openden in 1959 voor het verkeer, waarmee ook de Pali Highway tussen Honolulu en Kailua gereedkwam als 2x2 divided highway. De Pali Highway had lange tijd de hoofdfunctie (samen met de Likelike Highway), omdat de Interstate H3 pas in 1997 voltooid was.

Referenties


Highways in Hawaii

H-1H-2H-3H-201


Oahu