State Route 63 in Hawaii

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-63
Begin Honolulu
Einde Kaneohe
Lengte 8 mi
Lengte 13 km
Route

Honolulu

John H. Wilson Tunnels

Kaneohe

De State Route 63, beter bekend als de Likelike Highway (uitspraak: lee-kay lee-kay), is een state route in de Amerikaanse staat Hawaii, gelegen op het eiland Oahu. De weg verbindt Honolulu met Kaneohe en is 13 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Likelike Highway.

De State Route 63 begint op de Nimitz Highway (SR-92) in het westen van Honolulu, nabij de haven. Het deel in de bebouwde kom van Honolulu heet Kalihi Street en is een smalle vierstrooks weg. Er volgt dan een knooppuntachtige aansluiting met de Interstate H1, waarna de weg een 2x2 divided highway is. De weg stijgt de Ko'olau Range in, en bereikt het hoogste punt in de John H. Wilson Tunnels op circa 270 meter hoogte. Aan de oostkant van de tunnels volgt een spectaculaire afdaling en een onvolledig knooppunt met de Interstate H3. Men daalt dan af naar Kaneohe, waar de weg op de Kahekili Highway (SR-83) eindigt.

Geschiedenis

De ontwikkeling van de Likelike Highway begon midden jaren '50 met de aanleg van de John H. Wilson Tunnels, die in 1960 werden opengesteld. Dit was de tweede verbinding over de Ko'olau Range ten oosten van Honolulu, net nadat de Pali Highway (SR-61) opende. Het knooppunt met de Interstate H3 is in 1997 voor het verkeer opengesteld.

De weg is vernoemd naar de Hawaiiaanse prinses Likelike (1851-1887).

Referenties


Highways in Hawaii

H-1H-2H-3H-201


Oahu