State Route 64 in Wisconsin

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-64
Begin Houlton
Einde Marinette
Lengte 276 mi
Lengte 444 km
Route

Minnesota

St. Croix Crossing

Houlton

County Road V

Somerset

Somerset

New Richmond

New Richmond

Cylon

Connorsville

Bloomer

Cornell

Gilman

Medford

Merrill

Antigo

Mountain

Coleman

Marinette

De State Route 64, ook bekend als Highway 64 of State Trunk Highway 64 (STH 64) is een state route in de Amerikaanse staat Wisconsin. De weg vormt een oost-westroute in het noorden van de staat, vanaf de grens met Minnesota bij Houlton tot Marinette, vlak voor de grens met Michigan. De weg verbindt diverse counties met elkaar maar er liggen geen grotere plaatsen op de route. State Route 64 is 444 kilometer lang.

Routebeschrijving

State Route 64 vormt een oost-westroute door acht counties in het noorden van Wisconsin. Een groot deel van de route verloopt op niet al te grote afstand parallel aan de beter uitgebouwde State Route 29, het westelijk deel loopt op enige afstand ook parallel aan de Interstate 94. State Route 64 verloopt door een uitgestrekt plattelandsgebied en doet geen noemenswaardige steden aan. Het grootste deel van de weg is een standaard enkelbaans weg, alleen het westelijkste deel van de weg is beter uitgebouwd en is een freeway tussen de grens met Minnesota en Somerset. Op de grens met Minnesota ligt de markante St. Croix Crossing.

State Route 64 voert door overwegend vlak terrein met vrij veel bebossing. De weg passeert Eau Claire op 30 kilometer afstand en Green Bay op 60 kilometer afstand. De US 8 loopt noordelijker parallel aan State Route 64. Eindpunt Marinette is de belangrijkste plaats op de route en is gelegen op de grens met de staat Michigan. De State Route 64 eindigt hier op de US 41.

Geschiedenis

State Route 64 is één van de 8 state routes in Wisconsin die van oost naar west door de gehele staat voeren. De weg was één van de oorspronkelijke state highways van 1917, die destijds slechts van de US 141 tot Marinette verliep over een lengte van 29 kilometer. Kort daarna ging de weg in aanbouw als nieuwe weg die oost-west door heel Wisconsin verliep, tot de grens met Minnesota. Deze weg kwam begin jaren '20 van de 20e eeuw gereed. In 1926 werd het nummer westwaarts verlengd tot de grens met Minnesota bij Houlton. Daarna zijn alleen nog lokale aanpassingen aan de route uitgevoerd.

Freeway & St. Croix Crossing

De plaatsen in St. Croix County liggen in het invloedsgebied van de agglomeratie Minneapolis in de staat Minnesota. Daarom is het westelijkste deel van Highway 64 opgewaardeerd naar een freeway en deels een 2x2 divided highway. In augustus 2002 is begonnen met de verbreding van de weg, in eerste instantie rond de aansluiting met County Road V tussen Houlton en Somerset, dat rond 2004 gereed kwam, en daarna de 2x2 bypass van Somerset en verder tot de westzijde van New Richmond, dat in 2006 is opengesteld.

Het belangrijkste onderdeel was echter de bouw van een nieuwe brug over de St. Croix River, die de grens met de staat Minnesota vormt. Dit project is door het Minnesota Department of Transportation opgepakt, waarbij Wisconsin de freeway langs Houlton heeft aangelegd. De brug heet ook wel de St. Croix Crossing. Het project opende op 2 augustus 2017 voor het verkeer.[1]

Referenties