State Route 66 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-66
Begin La Verne
Einde San Bernardino
Lengte 32 mi
Lengte 52 km
Route

→ Pasadena / San Bernardino

La Verne

Claremont

Upland

Rancho Cucamonga

Etiwanda

→ San Diego / Las Vegas

Fontana

Rialto

San Bernardino

→ Riverside / Barstow

De State Route 66, beter bekend als Foothill Boulevard is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een oost-westroute door het verstedelijkte 'Inland Empire' ten oosten van Los Angeles, vanaf La Verne tot San Bernardino. De State Route 66 is 52 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 66 begint op een aansluiting met de Interstate 210 in La Verne en verloopt vanaf daar oostwaarts, tussen de Interstate 10 naar het zuiden en de Interstate 210 naar het noorden. De gehele lengte van 52 kilometer voert door dichtbebouwd gebied, met voornamelijk suburbs. Een klein deel loopt door Los Angeles County, het grootste deel door San Bernardino County. De State Route 66 is een urban arterial grotendeels 2x2 rijstroken, deels met een center turn lane, deels met een rijbaanscheiding en deels met 2x3 rijstroken. Ten oosten van Rancho Cucamonga kruist men de Interstate 15. De State Route 66 eindigt in San Bernardino op de Interstate 215.

Geschiedenis

De weg is van oudsher één van de belangrijkste verbindingen in dit deel van het Inland Empire, als historische oost-westroute van Los Angeles naar San Bernardino. Vanaf 1926 was het een onderdeel van de US 66. In 1974 werd de US 66 geschrapt, waarna de weg als de State Route 66 is genummerd. Destijds was de parallelle San Bernardino Freeway (I-10) al gereed, maar de Foothill Freeway (I-210) eindigde lange tijd bij La Verne op de State Route 66, waardoor deze weg een belangrijk regionaal belang had voor de noordelijke suburbs in de vallei. Tussen 2001 en 2007 werd de State Route 210, later de I-210, parallel aan de State Route 66 opengesteld tussen La Verne en San Bernardino, waarmee de weg minder belang had. De weg is daarna deels overgedragen aan de lokale overheden.

De State Route 66 was in de jaren '20 en '30 een route door agrarisch gebied, met veel veeteelt en citrusproductie. Vanaf de jaren '60 begon de regio te suburbaniseren. Het laatste deel dat volgebouwd werd was rond Rancho Cucamonga en Fontana, dat vanaf de jaren '80 snel begon te groeien en rond 2010 grotendeels volgebouwd was.

Verkeersintensiteiten

Voor de openstelling van de Foothill Freeway reden op veel delen van de State Route 66 tussen 40.000 en 50.000 voertuigen per dag en was de weg ernstig overbelast. Na openstelling zijn de intensiteiten gedaald naar 20.000 tot 25.000 voertuigen per dag.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.