State Route 68 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
California 68.svg
SR-68 CA map.png
SR-68
Begin Pacific Grove
Einde Salinas
Lengte 22 mi
Lengte 35 km
Route

Centrum.svg Pacific Grove

Centrum.svg Monterey California 1.svg

Centrum.svg Salinas US 101.svg

De State Route 68 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een oost-westroute in het centrale westen van de staat, vanaf Pacific Grove bij Monterey tot Salinas. De State Route 68 is 35 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 68 begint in Pacific Grove, een suburb van Monterey op het schiereiland van de Monterey Bay van de Pacifische Oceaan. De weg vormt een bochtige tweestrooks weg rond Monterey en is dan een stukje met de State Route 1 door Monterey dubbelgenummerd. Dit deel is een freeway. De weg voert daarna oostwaarts en buigt later naar het noordoosten af, om met een boog naar de stad Salinas te lopen. In Salinas eindigt de weg op de US 101.

Geschiedenis

De weg is in 1937 geasfalteerd tussen Monterey en Salinas. Er waren oorspronkelijk plannen om een freeway aan te leggen tussen Monterey en Salinas, deze plannen zijn echter nooit uitgevoerd. Zodoende zou Monterey ook sneller vanaf de US 101 uit het zuiden te bereiken zijn, de eerstvolgende verbinding door het kustgebergte loopt 150 kilometer zuidelijker. De State Route 68 is tegenwoordig een enigszins verstedelijkte corridor.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.000 voertuigen bij het begin van de weg in Pacific Grove, stijgend naar 19.000 voertuigen bij de State Route 1 nabij Monterey. Het deel tussen Monterey en Salinas is met 23.000 tot 29.000 voertuigen per dag fors overbelast.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.