State Route 68 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-68
Begin Elberta
Einde Woods Cross
Lengte 71 mi
Lengte 114 km
Route

De State Route 68 (SR-68) is een state route in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een noord-zuidroute door de regio Salt Lake City, vanaf Elberta tot Woods Cross. De weg voert door de West Valley van de regio en lange trajecten zijn een stadsweg. De State Route 68 is 114 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 68 in Bluffdale.

De State Route 68 begint in Elberta op de US 6, ten westen van Santaquin en de weg verloopt vervolgens noordwaarts als een landelijke wegverbinding langs het Utah Lake tot Saratoga Springs. Vanaf Saratoga Springs begint het stedelijke deel, waarbij de State Route 68 een stadsweg door allerlei steden ten zuiden en westen van Salt Lake City vormt. De weg vormt de hoofdstraat van diverse suburbs op de route, zoals Saratoga Springs, Bluffdale, Riverton, South Jordan, West Jordan en Taylorsville. De weg is een urban arterial, grotendeels een vijfstrooks of zevenstrooks weg met center turn lane en een groot aantal verkeerslichten. Een groot deel heet Redwood Road.

De State Route 68 verloopt parallel aan de Interstate 15 en kruist de Interstate 215, die de ringweg van Salt Lake City vormt. De route passeert door het westen van Salt Lake City zelf en heeft een aansluiting op de Interstate 80. In North Salt Lake kruist men I-215 nogmaals. In de noordelijke suburbs volgt de weg Redwood Road tot aan 500 South, slaat hier naar het oosten af tot Bountiful, kruist I-15, en gaat dan een klein stukje zuidwaarts over 200 West tot Woods Cross, waar de State Route 68 op de US 89 uitmondt.

Geschiedenis

Redwood Road is één van de historische noord-zuidroutes van de regio Salt Lake City. In 1931 werd het een state highway met het nummer State Route 68. In 1960 werd de route noordwaarts tot Bountiful verlengd, dit werd gezien als tijdelijke truck bypass van Salt Lake City tot I-215 gereed kwam.

Redwood Road vormt van veel suburbs de hoofdstraat, dit zijn veelal de wat oudere suburbs, alhoewel de weg niet door echt historische stadscentra voert, veel delen zijn wel ouder dan het Interstate Highway systeem, waardoor de weg enige tijd betekenis had voor noord-zuidverkeer tot I-15 gereed kwam. In die periode was de oostelijker gelegen US 89/91 echter wel belangrijker voor doorgaand verkeer.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden slechts 1.500 voertuigen per dag langs het Utah Lake tussen Elberta en Saratoga Springs. Dit piekt al op 12.000 voertuigen door Saratoga Springs en 20.000 tot 30.000 voertuigen door het westen van Lehi. De passage door het stedelijk gebied van Salt Lake City voert door veel plaatsen en telt op lange trajecten tussen 25.000 en 40.000 voertuigen per dag. Het noordelijk deel naar Bountiful is met 10.000 voertuigen per dag rustiger vanwege de nabijgelegen autosnelwegen.

Referenties


State routes in Utah



In vet state routes die langer dan 50 kilometer zijn.