State Route 70 in Louisiana

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-70
Begin Morgan City
Einde Sorrento
Lengte 51 mi
Lengte 82 km
Route

Morgan City

Belle River

Pierre Part

Paincourtville

Donaldsonville

Sorrento

De State Route 70 of LA 70 is een state route in de Amerikaanse staat Louisiana. De weg vormt een diagonale route in het zuiden van de staat, vanaf Morgan City tot Sorrento. De State Route 70 is 82 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Sunshine Bridge over de Mississippi River.

De State Route 70 begint in Morgan City op een aansluiting met de US 90. Morgan City is de grootste plaats die direct op de route ligt. De weg voert dan noordwaarts over dijken in de moerassen en delta van de Atchafalaya River. De weg is hier enkelbaans en voert overwegend door wildernis. De weg draait dan naar het oosten en komt in een gecultiveerd agrarisch gebied. De weg voert dan naar de oever van de Mississippi River. Na Donaldsonville volgt de Sunshine Bridge over de Mississippi, die 2x2 rijstroken telt. De State Route 70 telt dan 2x2 rijstroken tot het eindpunt nabij de Interstate 10 bij Sorrento.

Geschiedenis

De weg was oorspronkelijk korter omdat er geen bruggen over de Mississippi River en de Atchafalaya River waren. Daardoor was het een korte oost-westroute in de regio ten zuidwesten van Donaldsonville. In 1958 werd een draaibrug over de Belle River gebouwd, die in combinatie met dijken een wegverbinding naar Morgan City mogelijk maakte. Niet lang daarna, in 1964, opende de Sunshine Bridge over de Mississippi River, waarmee de huidige route tot Sorrento tot stand kwam. Het duurde echter nog tot 1977 voordat het nummer ook over deze route verlengd werd. Daarvoor was de weg nog enige tijd als LA 3089 genummerd.[1] De verlenging tot Sorrento kwam vermoedelijk vanwege de opening van I-10 in die tijd.

Tussen 2023 en 2025 is het 9 kilometer lange noordoostelijk deel tussen de Sunshine Bridge en Sorrento naar een 2x2 divided highway verbreed.[2]

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 6.000 voertuigen in Morgan City, dalend naar 4.000 voertuigen bij Belle River en verder langs Paincourtville. De intensiteiten stijgen bij Donaldsonville sterk naar 23.000 voertuigen op de brug over de Mississippi River en 20.000 voertuigen verder tot Sorrente.[3]

Referenties