State Route 72 in Hawaii

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-72
Begin Honolulu
Einde Maunawili
Lengte 18 mi
Lengte 30 km
Route

East Honolulu

Aina Haina

Waimanalo Beach

Waimanalo

Maunawili

De State Route 72, ook wel bekend als de Kalanianaʻole Highway, is een state route in de Amerikaanse staat Hawaii, gelegen op het eiland Oahu. De weg vormt een kustroute rond de oostkant van het eiland, vanaf Honolulu tot Maunawili. De weg is 30 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Kalanianaʻole Highway is een voortzetting van de Interstate H1, de snelweg door Honolulu. De Kalanianaʻole Highway is de enige doorgaande weg rond de oostkant van Oahu, en is in het bebouwde gebied van Honolulu als een divided highway met 2x3 rijstroken en verkeerslichten uitgerust. De weg loopt dicht langs de kust langs de rijkste delen van Honolulu.

Direct buiten Honolulu wordt de weg enkelbaans en verloopt dan langs de oude vulkaan Koko Head. Deze route loopt door de rotsachtige kust hoog boven de zee, en is één van de bekendste wegen van Oahu. De weg loopt dan rond Makapuʻu Point, en voert dan noordwestwaarts, pal onder de ruim 400 meter hoge kliffen. De weg voert dan door Waimanalo Beach, en voert dan wat verder landinwaarts. De weg eindigt in Maunawili op de Pali Highway (SR-61).

Geschiedenis

De Kalanianaʻole Highway is één van de belangrijkste wegen van Hawaii en verbindt diverse toeristenplaatsen met elkaar. Het is in het oosten van Honolulu een drukke weg. De weg loopt pal langs Hanauma Bay en Koko Head. De weg langs Koko Head wordt in veel films en televisieseries getoond, daarnaast loopt de Kalanianaʻole Highway pal langs 'Robin's Nest' uit de jaren '80 TV-serie Magnum, P.I. De Kalanianaʻole Highway is in deze TV-serie vaak te zien geweest.

De weg is vernoemd naar Jonah Kūhiō Kalanianaʻole (1871-1922) de prins van het koninkrijk Hawaii tot 1893. Hij was later een lid van het Amerikaanse congres en was de eerste native Hawaiian in het congres, en de enige van koninklijke komaf.

Referenties


Highways in Hawaii

H-1H-2H-3H-201


Oahu