State Route 72 in Utah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-72
Begin Loa
Einde Fremont Junction
Lengte 35 mi
Lengte 57 km
Route

Loa

Fremont

De State Route 72 (SR-72) is een state route in de Amerikaanse staat Utah. De weg vormt een noord-zuidroute door het centrale deel van de staat, vanaf Loa tot I-70 bij Fremont Junction. De State Route 72 is 57 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 72 door het Fishlake National Forest.

De State Route 72 begint in een hooggelegen agrarische vallei op ruim 2.100 meter boven zeeniveau. Hier liggen twee dorpen: Loa en Fremont. In Loa begint de weg op de State Route 24. De weg voert dan noordwaarts door de bergen, de weg voert over een 2.735 meter hoge bergpas, vanwaar uitzicht is over het San Rafael Swell richting oosten. De weg daalt dan af over de oostflank van Hilgard Mountain, het eindpunt van de route ligt in lager gelegen woestijngebied op 2.000 meter hoogte. Hier ligt Fremont Junction, waar tegenwoordig de aansluiting op de Interstate 70 is. De State Route 10 gaat vanaf hier verder noordwaarts naar Price.

Geschiedenis

De weg werd in 1931 een state highway, maar initieel alleen het zuidelijkste deel tussen Loa en Fremont, een traject van enkele kilometers. In 1933 werd de route verlengd naar Fremont Junction, van oudsher een kruispunt in de woestijn.

Initieel was alleen het zuidelijkste deel tussen Loa en Fremont verhard. Pas tegen 1990 is ook het langere traject van Fremont tot Fremont Junction verhard, door het Fishlake National Forest.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 700 voertuigen bij Loa, maar slechts circa 100 voertuigen per dag verder tot I-70 bij Fremont Junction, waarmee de State Route 72 één van de lichtst bereden state highways van Utah is.

Referenties


State routes in Utah



In vet state routes die langer dan 50 kilometer zijn.