State Route 74 in Oklahoma

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oklahoma State Highway 74.svg
SR-74 OK map.png
SR-74
Begin Tatums
Einde Deer Creek
Lengte 144 mi
Lengte 232 km
Route

Centrum.svg Tatums

Centrum.svg Maysville

Centrum.svg Purcell

Centrum.svg Goldsby


route onderbroken


Knooppuntsymbool.svg I-44.svg → Lawton / Tulsa

Afslagsymbool.svg Northwest Expressway

Afslagsymbool.svg Britton Road

Afslagsymbool.svg Hefner Road

Afslagsymbool.svg NW 122nd Street

Knooppuntsymbool.svg John Kilpatrick Turnpike

Afslagsymbool.svg NW 150th Street

Junction.svg NW 164th Street


Centrum.svg Crescent

Centrum.svg Lamont

Centrum.svg Deer Creek

De State Route 74 afgekort OK-74 of SR-74 is een state route in de Amerikaanse staat Oklahoma. De SR-74 bestaat uit drie delen, een hoofdweg tussen Tatums en Goldsby in het zuiden van de staat, een snelweg in de stad Oklahoma City, en een hoofdweg tussen Oklahoma City en Deer Creek. De snelweg staat bekend als de Hefner Parkway, vernoemd naar Lake Hefner in de stad. De gehele route is 232 kilometer lang, en het snelweggedeelte is 14 kilometer lang.

Routebeschrijving

Southern Oklahoma

OK-74 begint op een kruispunt met OK-7 nabij het dorpje Tatums in het zuiden van Oklahoma. De weg is een reguliere tweestrooks plattelandsweg en voert noordwaarts richting de agglomeratie van Oklahoma City. De weg voert door glooiend platteland met slechts een paar kleine dorpjes. Het zuidelijk deel eindigt ten zuiden van Norman op een aansluiting met Interstate 35.

Oklahoma City

De Hefner Parkway in Oklahoma City.

De freeway in Oklahoma City begint aan het knooppunt met de Interstate aan de noordwestkant van het centrum. Hier slaat ook de OK-66 af, een hoofdweg naar de westelijke voorsteden. Hier liggen 2x4 rijstroken, maar na de eerste afslag versmalt dat tot 2x3 rijstroken. Men komt pal langs Lake Hefner, een meer in de stad Oklahoma City, waarna de snelweg vernoemd is. Men passeert door de uitgestrekte dunbebouwde buitenwijken van het noorden van Oklahoma City. De snelweg kruist dan de John Kilpatrick Turnpike, de tolweg die een randweg vormt om het noorden en westen van Oklahoma City. De freeway loopt dan nog 3 kilometer door tot het kruispunt met NW 164th Street. Hierna wordt de weg gevormd door Portland Avenue, een tweestrooks weg.

Northern Oklahoma

Noordelijk van Oklahoma City is OK-74 weer een plattelandsweg en voert over de vlakke prairies. Bij Cimarron City steekt men de Cimarron River over. OK-74 loopt op 20 kilometer afstand parallel aan Interstate 35, en passeert ruim ten oosten van het stadje Enid langs. De weg kent lange rechte stukken zonder bochten. Bij Lamont steekt men de Salt Fork van de Arkansas River over. OK-74 eindigt uiteindelijk ten westen van het gehucht Deer Creek op OK-11, 20 kilometer ten zuiden van de grens met Kansas.

Geschiedenis

OK-74 was oorspronkelijk een doorgaande route, maar met de bouw van de Interstate 35 is in 1979 het deel tussen Norman en Oklahoma City geschrapt. Hiermee bestond OK-74 uit twee delen, een 85 kilometer lang zuidelijk deel en een 147 kilometer lang noordelijk deel.

In de jaren '80 is het zuidelijkste deel van de freeway tussen de I-44 en SH 3 aangelegd. Vanaf daar tot de Kilpatrick Turnpike is de snelweg in één keer aangelegd en opengesteld in 1992.

Vanwege de suburbanisatie verder noordelijk van Oklahoma City is de weg geleidelijk verbreed naar 4 rijstroken, waarvan het zuidelijkste deel nog als freeway verlengd is, en de rest als vijfstrooks weg met center turn lane. In 2010 werd het deel tussen Covell Road en Waterloo Road van 1x2 naar 1x5 rijstroken verbreed. Op 2 februari 2015 begon een project om de freeway 3 kilometer noordwaarts te verlengen tot NW 164th Street. Dit project kostte $ 34 miljoen en opende circa 30 juni 2016.[1][2] Vervolgens is in 2018-2019 het resterende deel tussen NW 164th Street en Covell Road naar 5 rijstroken verbreed.[3] Hiermee was de verbreding van OK-74 in Oklahoma County voltooid.

Verkeersintensiteiten

Ondanks dat de snelweg nauwelijks een doorgaande functie heeft, is de snelweg redelijk druk, met 101.863 voertuigen per etmaal langs Lake Hefner.

Referenties

Freeways in Oklahoma City

Interstate 35Interstate 40Interstate 44I-235 Centennial ExpresswayI-240 South Bypass

SR-74 Hefner ParkwayOklahoma State Highway 152.svgUS 77 Broadway ExtensionJohn Kilpatrick TurnpikeKickapoo Turnpike