State Route 79 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-79
Begin Descanso
Einde Beaumont
Lengte 107 mi
Lengte 172 km
Route

Julian

Santa Ysabel

Warner Springs

Holcomb

Aguanga

Temecula


Murrieta Hot Springs

Winchester

Green Acres

Hemet

San Jacinto

Beaumont

De State Route 79 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een noord-zuidroute door het binnenland van Southern California, vanaf Descanso via Temecula naar Beaumont. De State Route 79 is 172 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 79 begint bij het gehucht Descanso op de een aansluiting met de Interstate 8, zo'n 50 kilometer ten oosten van San Diego. De weg voert dan noordwaarts door het Cuyamaca Rancho State Park, een bergachtig en zeer dunbevolkt gebied. In San Diego County liggen maar drie kleine dorpjes op de route. Het zuidelijk deel van de weg loopt op circa 1.400 meter hoogte, het noordelijk deel in San Diego County op circa 900 meter. De weg voert dan ten noorden van Palomar Mountain langs, een bergketen.

Uiteindelijk bereikt men dan Temecula, een grote suburb aan de Interstate 15. Dit is zowel een suburb van San Diego als van Los Angeles. Door Temecula is de State Route 79 een paar kilometer onderbroken door de I-15. In Temecula en Murrieta Hot Springs is de State Route 79 een belangrijke urban arterial met 2x3 rijstroken en kruispunten. Buiten Murrieta Hot Springs telt de weg 2x2 rijstroken en voert nog door deels onbebouwd gebied naar Hemet, een grotere suburb ten oosten van Riverside. In Hemet is de State Route 79 grotendeels een 5-strooksweg met een center turn lane. Vanaf Hemet tot Beaumont telt de State Route 79 2x2 rijstroken en is een vrij goed uitgebouwde weg door een lage bergpas. De State Route 79 eindigt in Beaumont op een aansluiting met de Interstate 10, ongeveer 30 kilometer ten zuidoosten van San Bernardino.

Geschiedenis

De route ontstond begin 20e eeuw als gravelweg en was tot in de jaren '40 nog deels onverhard. In de jaren '60 waren er plannen om het zuidelijke deel in San Diego County tussen de I-8 en Julian om te vormen tot een 2x2 divided highway. Dit is echter nooit uitgevoerd en ook overbodig gezien het geringe gebruik van dit traject.

De regio Inland Empire, de suburbs van Los Angeles in Riverside County, begon vanaf de jaren '60 sterk te groeien. Met name in Temecula en Marietta Hot Springs is de State Route 79 uitgebouwd tot een stedelijke weg met 2x3 rijstroken en verkeerslichten. Circa 2013 is een deel van de weg tussen Marietta Hot Springs en Winchester naar 2x2 rijstroken verbreed. Een probleemgeval is Hemet, dat met enkele nabijgelegen suburbs een inwonertal van ruim 100.000 heeft, maar ver van de freeways ligt. De State Route 79 is daarom naar het noorden toe met 2x2 rijstroken uitgevoerd tot de I-10, maar de passage door Hemet en de ontsluiting naar het westen is matig.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden slechts 2.000 voertuigen over het zuidelijke deel in San Diego County. Dit blijft op een dergelijk laag aantal tot vlak voor Temecula. Dit stijgt fors tot meer dan 30.000 voertuigen per dag in Temecula en Marietta Hot Springs. Het deel tussen Hemet en de I-10 bij Beaumont telt 28.000 voertuigen per dag.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.