State Route 79 in Ohio

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-79
Begin Buckeye Lake
Einde Nellie
Lengte 46 mi
Lengte 73 km
Route

Buckeye Lake

Hebron

Newark


freeway

Grant Street

Main Street


Nellie

De State Route 79 of OH-79 is een state route in de Amerikaanse staat Ohio. De weg vormt een noord-zuidroute in het oosten van de staat, vanaf Buckeye Lake via Newark naar Nellie. OH-79 is 73 kilometer lang, waarvan 2 kilometer een freeway is in Newark.

Routebeschrijving

OH-79 begint ten westen van Buckeye Lake op OH-37. De weg voert een klein stukje oostwaarts langs het meer en buigt dan naar het noorden af, waarna een aansluiting op de Interstate 70 volgt. Langs Hebron ligt een bypass die kortstondig 2x2 rijstroken telt en één ongelijkvloerse kruising heeft. Het is daarna een vijfstrooks weg met center turn lane door bebouwd gebied tussen Hebron en Newark.

Newark is de grootste stad op de route, en OH-79 vormt ruim 2 kilometer een freeway met 2x2 rijstroken door het westen van de stad. De snelweg ligt deels verdiept, waarna de snelweg met een half stack op OH-16 eindigt. OH-16 en OH-79 zijn dan langs het centrum van Newark dubbelgenummerd over 3 kilometer, dit deel is ook een freeway, maar primair een onderdeel van OH-16.

Na Newark voert OH-79 noordoostwaarts door een dunner bevolkt gebied met veel bos en heuvels. De weg voert nog bijna 50 kilometer verder zonder noemenswaardige dorpen aan te doen. Bij het dorpje Nellie eindigt OH-79 op de US 36.

Geschiedenis

OH-79 werd in 1924 gecreëerd en verliep vanaf Lancaster via Newark naar een gehucht dat Newcastle heet, iets ten westen van het huidige eindpunt bij Nellie. Al in 1926 werd het eindpunt Nellie. In 1932 werd het deel tussen Lancaster en Newark significant ingekort tot de US 40 bij Hebron, wat in 1933 echter weer een klein stukje verlengd werd rond Buckeye Lake.

Het is niet bekend wanneer de korte freeway aan de westkant van Newark is aangelegd, de state highway map van het Ohio Department of Transportation laat deze pas in 1987 voor het eerst zien. Bij Hebron is een korte bypass met 2x2 rijstroken aangelegd, deze is vermoedelijk pas rond 2002 opengesteld.

Verkeersintensiteiten

Referenties