State Route 80 in Kentucky

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kentucky 80.svg
SR-80 KY map.png
SR-80
Begin Columbus
Einde Elkhorn City
Lengte 484 mi
Lengte 778 km
Route

Centrum.svg Columbus

Centrum.svg Arlington US 51.svg

Centrum.svg Mayfield I-69.svg

Centrum.svg Murray US 641.svg

Centrum.svg Cadiz I-24.svg

Centrum.svg Hopkinsville I-169.svgUS 41.svg

Centrum.svg Russellville US 431.svg

Centrum.svg Bowling Green I-65.svgUS 31.svg

Centrum.svg Glasgow US 31.svg

Centrum.svg Columbia

Centrum.svg Russell Springs US 127.svg

Centrum.svg Somerset US 27.svg

Centrum.svg London I-75.svgUS 25.svg

Centrum.svg Manchester US 421.svg

Centrum.svg Hazard

Centrum.svg Martin US 23.svg

Centrum.svg Pikeville US 460.svg

Centrum.svg Elhorn City

Virginia

De State Route 80 of KY 80 is een state route in de Amerikaanse staat Kentucky. De weg vormt een zeer lange oost-westroute door het zuiden van de staat, vanaf Columbus aan de Mississippi River tot aan de grens met Virginia in de Appalachian Mountains. De weg voert door regionale stadjes zoals Bowling Green en London. De weg is over vrij grote afstanden als 2x2 divided highway uitgevoerd, maar kent ook langere dubbelnummeringen met andere wegen. De totale lengte bedraagt 778 kilometer, het is daarmee de langste state route in Kentucky.

Routebeschrijving

Western Kentucky

De State Route 80 begint in het dorp Columbus, een klein dorp aan de Mississippi River. In deze streek is geen brugverbinding over de rivier, zodat er geen logisch westelijke verlenging is. De weg voert oostwaarts naar het ruim 40 kilometer verderop gelegen Mayfield, waar de weg aansluiting geeft naar de Interstate 69. Vanaf Mayfield is de State Route 80 een 2x2 divided highway over een modern tracé. De weg voert via Murray bijna 60 kilometer met 2x2 rijstroken oostwaarts tot aan het Kentucky Lake, waar een lange dubbelnummering met de US 68 begint.

Central Kentucky

De US 68/KY 80 bij Russellville.

Zie ook US 68 in Kentucky.

De State Route 80 valt dan over een afstand van 250 kilometer samen met de US 68, van Aurora tot Edmonton. Dit traject kruist de twee stuwmeren van westelijk Kentucky, het Kentucky Lake en het Lake Barkley en voert door door de grootste plaatsen op de route, namelijk Hopkinsville en Bowling Green. Bijna de gehele route is een 2x2 divided highway. Oostelijk van Bowling Green verloopt de Cumberland Parkway parallel aan de State Route 80, dit deel heeft een meer secundair karakter en voert door bebost en heuvelachtig gebied. De Cumberland Parkway eindigt bij Somerset, oostelijk hiervan vormt de State Route 80 de doorgaande route als 2x2 divided highway door bebost en heuvelachtig gebied tot aan London, waar een aansluiting op de Interstate 75 is.

Eastern Kentucky

Oostelijk van London voert de State Route 80 als enkelbaans weg door de Appalachian Mountains. De Hal Rogers Parkway verloopt hier parallel aan tot aan Hazard, waardoor de State Route 80 hier vooral een lokaal karakter heeft. Oostelijk van Hazard neemt de State Route 80 deze functie over en is een vrij snelle 2x2 divided highway door het beboste heuvelland tot aan de US 23 ten noorden van Martin.

Vanaf Martin valt de State Route 80 samen met de US 23 tot aan Shelbania. Dit deel voert in zuidoostelijke richting en is ook een 2x2 divided highway. Dit deel voert langs het regiostadje Pikeville. Bij Shelbania splitst de State Route 80 af en volgt een secundaire route naar de grens met Virginia. De US 460 voert hier als hoogwaardiger wegverbinding parallel aan. Na Elkhorn City volgt de grens met Virginia, waar een state route verder gaat naar Breaks en andere dorpen in de geïsoleerde Appalachian Mountains.

Geschiedenis

De Eggner's Ferry Bridge.

Oorspronkelijk verliep de State Route 80 alleen in de oostelijke helft van Kentucky, vanaf Bowling Green oostwaarts. Omstreeks 1950 werd de route westwaarts verlengd tot Columbus, waarbij een 250 kilometer lange dubbelnummering met de US 68 ontstond. De officiële lengte is korter dan de daadwerkelijke afstand tussen begin- en eindpunt omdat officiële catalogussen de forse dubbelnummeringen van de weg niet meerekenen.

Een aantal trajecten van de State Route 80 zijn gebypasst door hoogwaardiger wegen. In het midden van Kentucky betreft dit de 143 kilometer lange Cumberland Parkway tussen I-65 en Somerset, deze autosnelweg is in de periode 1972-1973 opengesteld en was oorspronkelijk een tolweg. Oostelijker is de Hal Rogers Parkway parallel aan de State Route 80 aangelegd tussen London en Hazard, een 95 kilometer lange super two die in 1971 ook als tolweg opende. Het tussenliggende deel van Somerset naar London is sinds 2015 ook formeel onderdeel van de Hal Rogers Parkway en valt wel samen met de State Route 80.[1]

Het traject van Somerset naar London is in de jaren '70 aangelegd als geheel nieuwe verbinding, waarvan het middendeel echter enkelbaans is gebleven. In tegenstelling tot de Cumberland Parkway of de oorspronkelijke Hal Rogers Parkway was dit geen ongelijkvloerse weg.

In de Appalachian Mountains is de State Route 80 als onderdeel van de US 23 en Corridor B van het Appalachian Development Highway System opgewaardeerd naar een 2x2 divided highway met deels ongelijkvloerse aansluitingen. In 2020 opende het grenstraject met Virginia als de US 460 Connector parallel aan de State Route 80.

In het westen van Kentucky is een lang traject van Mayfield naar Bowling Green naar 2x2 rijstroken verbreed. Grotendeels valt dit samen met de US 68, de verbreding van dit traject kwam eind jaren '90 gereed. Het westelijkste deel daarvan tussen Mayfield en de US 68 bij Aurora is over een afstand van 60 kilometer over een geheel nieuw tracé met 2x2 rijstroken aangelegd, dat de stad Murray ook bypasst. De bouw hiervan begon omstreeks 2001 en kwam in fases tot 2009 gereed, behalve de zuidelijke bypass van Mayfield, die op 20 november 2020 is opengesteld.[2]

Referenties