State Route 82 in California

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-82
Begin San Jose
Einde San Francisco
Lengte 52 mi
Lengte 84 km
Route

Santa Clara

Sunnyvale

Mountain View

Palo Alto

Menlo Park

Redwood City

San Carlos

Belmont

San Mateo

Burlingame

Millbrae

San Bruno

South San Francisco

Daly City

San Francisco

De State Route 82 is een state route in de Amerikaanse staat California. De weg vormt een stedelijke route door de San Francisco Bay Area, vanaf San Jose tot San Francisco. De State Route 82 is 84 kilometer lang.

Routebeschrijving

De State Route 82 begint op een aansluiting met de Interstate 880 in San Jose en eindigt op een aansluiting met de Interstate 280 in San Francisco. Ertussen ligt een onafgebroken rij aan suburbs, vaak erg dure en drukke suburbs, een regio die bekend staat als Silicon Valley. De State Route 82 is overal uitgevoerd als een urban arterial met verkeerslichten. De weg telt veelal 2x2 tot 2x3 rijstroken. De State Route 82 loopt tussen de freeways US 101 en Interstate 280 door en heeft daarom alleen een lokale functie. Langs de weg is veel bedrijvigheid, met name strip malls. De weg heet bijna overal de El Camino Real, alleen dicht bij San Francisco heet de weg Mission Street.

Geschiedenis

El Camino Real

De weg is onderdeel van de historische El Camino Real, een bijna 1.000 kilometer lange route tussen diverse 'missions', kerken en gebouwen die in de 17e en 18e eeuw gebruikt werden om het christendom te verspreiden in Alta California. De route liep van San Diego tot San Francisco. El Camino Real is ook een meer algemene naam voor dit soort routes, en hoeft niet per se te slaan op de historische El Camino Real in California.

US 101 & State Route 82

De weg was vanaf de 20e eeuw de route van de US 101. Tussen 1947 en 1968 is de Bayshore Freeway ten oosten van de weg aangelegd, waarover de US 101 sinds 1964 loopt. De weg is daarna als de State Route 82 genummerd. De omgeving van de weg is al vrij snel volledig gesuburbaniseerd als onderdeel van Silicon Valley en de stedelijke oostzijde van het San Francisco Peninsula. De State Route 82 begon oorspronkelijk zuidelijker op de US 101 in San Jose, maar het deel ten zuiden van de I-880 is in 2013 overgedragen aan de stad San Jose.

Upgrades

De State Route 82 heeft tegenwoordig een lokaal belang, met voornamelijk strip malls langs de route, met name in Silicon Valley. De route is overwegend met 2x2 tot 2x3 rijstroken uitgebouwd, maar heeft met name tussen San Mateo en Millbrea en wat kleinschaliger karakter gehouden. Vanwege de parallelle Bayshore Freeway is de weg weinig opgewaardeerd. In 1961 opende een aansluiting met De La Cruz Boulevard in Santa Clara. In 1965 opende in San Mateo een tunnel onder Hillsdale Boulevard. Tevens opende in 1965 het klaverblad met de State Route 85 in Mountain View.

Verkeersintensiteiten

De State Route 82 is over het algemeen een vrij drukke stadsweg. Het deel in Silicon Valley verwerkt het meeste verkeer, met 40.000 tot 50.000 voertuigen per dag in Santa Clara, Sunnyvale en Mountain View. Het rustigste deel is tussen San Mateo en San Bruno met 20.000 voertuigen per dag.

Referenties


State Routes in California



In vet state routes die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.